(NL) Minister erkent erfgoedwaarde ‘Hôtel du Chemin de Fer’ te Tongeren

By DOCOMOMO Belgium / February, 15, 2022 / 0 comments

Het collectief ‘Grondslag’ uit Tongeren ontving tijdens de week van 7 februari 2022 een antwoord van Erfgoed Vlaanderen op hun vraag om ‘Hôtel de Chemin de Fer’ te Tongeren te beschermen als monument.

Lees hier meer over het gebouw op de Docomomo.be At Risk-pagina.

Lees hieronder een fragment uit het persbericht van Grondslag.

Minister erkent de erfgoedwaarde van het ‘Hôtel du Chemin de Fer’. Stad Tongeren moet z’n verantwoordelijkheid nemen.

Deze week ontving ‘Grondslag’ een antwoord van Erfgoed Vlaanderen op de vraag van december 2021 om ‘Hôtel du Chemin de Fer’ te beschermen als monument. De minister erkent  de hoge erfgoedwaarde van het Hôtel du Chemin de Fer maar wil op dit ogenblik niet ingaan op de bescherming van het gebouw. ‘

“Het Hôtel du Chemin de Fer in Tongeren heeft ontegensprekelijk een hoge erfgoedwaarde. Het is een opmerkelijk pand, zowel binnen het oeuvre van architect Clément Pirnay als binnen de hotelbouw en de betonarchitectuur uit de jaren 1920 in Vlaanderen” schrijft de minister.

Stad Tongeren moet eindelijk z’n verantwoordelijk nemen.

Erfgoed Vlaanderen stelt zich echter vragen bij de toestand van het gebouw. Hiervoor is extra informatie nodig. ‘Grondslag’ vraagt aan het Stadsbestuur van Tongeren om het voortouw te nemen in dit dossier.  Hiervoor moeten ze de nodige fondsen vrijmaken voor het studiewerk naar de bouwfysische toestand en een beschrijving van het interieur.. Daarnaast moet het de eigenaar aanzetten tot het toegankelijk maken van het gebouw voor de onderzoekers.

Is er nog hoop?

“Vorig jaar liet het stadsbestuur weten het pand te willen onteigenen en verder te verkopen. Het zou geen erfgoedwaarde hebben. We zijn blij dat ons studiewerk naar de erfgoedwaarde van het Hôtel du Chemin de Fer erkend wordt door de minister. Dit dossier is de uitgelezen kans voor het Stadsbestuur om hun mening bij te stellen en voluit de kaart van erfgoedstad te spelen. Er zijn de laatste 60 jaar teveel waardevolle gebouwen afgebroken. Hopelijk kan dit dossier voor een  keerpunt zorgen en evolueren we van Afbraakgemeente naar Erfgoedstad.” zegt Stijn Scholts van ‘Grondslag’.

Over Grondslag

Grondslag is een collectief van Tongenaren die zich inzetten voor een stad waar het fijn is om te leven, leren, werken en rond te hangen. We dromen van een Tongeren met veel kwalitatieve publieke ruimte, hoogwaardige hedendaagse architectuur en een stad waar op een respectvolle manier wordt omgegaan met ons cultureel patrimonium.

Bron: Grondslag.be