belgian momo heritage in danger

Hôtel du Chemin de Fer Tongeren

saved from demolition

Architect: Clément Pirnay
Year: 1922
City - Country: Tongeren

NL – ‘Hotel du Chemin de Fer’ werd in 1922 gebouwd naar het ontwerp van Clément Pirnay, nadat het eerste stationshotel door een brand vernield werd in 1918. Hij kreeg de opdracht van z’n schoonfamilie Cornet. Deze ondernemersfamilie was sinds 1878 eigenaar van de terreinen waarop het eerste ‘Hotel du Chemin de Fer’ in 1894 werd gebouwd. Voor deze familie verbouwt Pirnay in 1909 de familiewoning L’hôtel Cornet aan de Leopoldwal 6 in Tongeren (thans advocatenkantoor Janssen). De familie Cornet zorgde ook voor de introductie bij de Luikse industrieel Florent Rosmeulen voor het ontwerp van de fabriek Rosmeulen in 1909.

Het hotel is volledig opgetrokken uit gewapend beton. De architect koos voor z’n ontwerp een stijl die in de structuur refereert aan het modernisme, in de decoratie verwijst naar de strakke belijning van de art déco en naar de art nouveau door het uitbundige  gebruik van sgrafitti. Met dit ontwerp brengt de architect een laatste ode aan de art nouveau en stapt hij voluit in de art déco en het modernisme.

Deze kenmerkende mengstijl past Pirnay datzelfde jaar op kleinere schaal toe in zijn ontwerp van Maison Bacot in de rue Dartois in Luik. Maison Bacot werd in 1995 beschermd.

Na de brand van 1918 in de stationsbuurt werd de Stationslaan heropgebouwd met burgershuizen. ‘Hotel du Chemin de Fer’ is het enige gebouw aan het station uit het interbellum dat het bombardement van mei 1940 overleefde.

bron: www.grondslag.be

FR – C’est dans l’esprit de la maison Bacot que Clément Pirnay rénove « l’hôtel du Chemin de fer » de Tongres vers 1922. Situé en face de la gare, le terrain appartient à la belle- famille de l’architecte depuis 1878, année durant laquelle la parcelle fut confiée à Jacques Cornet (1856-1909) par les chemins de fer. L’industriel y fait d’abord construire des entrepôts, puis une scierie en 1885 et enfin un hôtel en 1894. Durant la Première Guerre mondiale, le bâtiment et ses dépendances sont gravement endommagés, raison pour laquelle Clément Pirnay est sollicité pour reconstruire lebâtiment abritant l’établissement hôtelier.

Occupant le terrain situé à l’intersection de la Stationlaan et de la Zagerijstraat, le bâtiment présente une façade asymétrique, composée de deux travées du côté de la Stationlaan et se développant sur sept autres du côté de la Zagerijstraat. La rencontre entre les deux murs se fait par le biais d’un pan- coupé, avec au rez-de-chaussée, l’entrée principale de l’hôtel …

en savoir plus (page 80)

source: Clément Pirnay (1881-1955) par Emma Meunier (ULG – 2019)

Latest News:

2024/02/06, Hôtel du Chemin de Fer gered!, grondslag.be (NL)
2022/02/15, Minister erkent erfgoedwaarde ‘Hôtel du Chemin de Fer’ te Tongeren, docomomo.be (NL)
2022/02/10, Minister erkent de erfgoedwaarde van het ‘Hôtel du Chemin de Fer’, tongerenvandaag.be (NL)
2021/12/03, Historisch ‘Hôtel du Chemin de Fer’ overleefde bombardement, nu vragen Tongenaren bescherming, Het Belang van Limburg (NL)
2021/12/04, Erfgoedcollectief dringt aan op bescherming Hotel du Chemin de Fer in Tongeren, Haspengouw Nieuws (NL)
2021/10/27, Tongeren wil iconisch Hotel du Chemin de Fer onteigenen, VRT (NL)
2021/10/27, Tongeren wil iconisch Hotel du Chemin de Fer van beruchte kotbaas onteigenen, Nieuwsblad (NL)

Hotel du Chemin de Fer : interior (1960?), source: beeldbanktongeren.be