(NL) Fierensblokken gered van de sloophamer

By DOCOMOMO Belgium / October, 15, 2015 / 0 comments

De omstreden Fierensblokken aan het Tropisch Instituut gaan dan toch niet onder de sloophamer. Het stadsbestuur en Woonhaven komen terug op hun beslissing van eind vorig jaar. Het woonblok wordt verkocht aan AG Vespa. Er komen geen sociale appartementen, site maar bescheiden woningen.

De Fierensblokken domineren de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat. Foto: Wim Hendrix

Eind vorig jaar beslisten het stadsbestuur en sociale woningmaatschappij Woonhaven om de Fierensblokken in de Nationalestraat af te breken. Het verzet van de buurt woog niet op tegen de kostprijs om het uitgeleefde gebouw uit 1939 te renoveren, viagra buy zo klonk het toen. Het pand zou gesloopt worden en vervangen door nieuwbouw met 194 sociale woningen.

Maar het kan verkeren. Nu dinsdag buigt de raad van bestuur van Woonhaven zich over een voorstel om de Fierensblokken voor 10, treat 2 miljoen onderhands te verkopen aan AG Vespa. Er zouden dan geen sociale appartementen komen, maar bescheiden, betaalbare woningen.

“We zijn heel blij met de bocht die schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA) heeft genomen”, zegt Dirk Van de Poel, bestuurder van Woonhaven voor de oppositiepartij sp.a.

Het bouwblok tussen Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Leperstraat staat al lang ter discussie. Het vorige stadsbestuur, waar sp.a deel van uitmaakte, wilde het al in 2009 slopen, maar er rees verzet omdat het ontwerp van architect Gustaaf Fierens uit 1939 zou behoren tot het stedelijk historisch erfgoed. De toekomst van het woonblok bleef lange tijd onduidelijk. In 2014 moesten de bewoners het uitgeleefde gebouw verlaten. Toen bleek dat ook het huidige stadsbestuur sloopplannen had en er moderne, energiezuinige sociale woningen wilde neerzetten, kwam de werkgroep Behoud Fierensblokken in het verzet, met onder meer petities, een open brief aan het stadsbestuur en zelfs een symbolische kraakactie. Het stadsbestuur hield echter voet bij stuk: renovatie zou pakken duurder uitkomen dan nieuwbouw, de sociale woningen zouden kwalitatief minder goed zijn en het gebouw is geen beschermd monument.

Oud scenario
En nu slaat de pendel weer de andere richting uit. Daarmee grijpt men deels terug naar een scenario uit de zomer van 2012. Toen wilden Woonhaven en AG Vespa de handen in elkaar slaan voor de renovatie van de Fierensblokken. Het zou een mix van sociale en private huurappartementen worden.
De raad van bestuur van Woonhaven moet het voorstel nog wel goedkeuren, maar volgens sp.a zou dat geen probleem zijn.

bron: www.gva.be

MEER INFORMATIE:

Lees ook: (NL) De Antwerpse “Fierensblokken” met sloop bedreigd

Herbeluister hier het Radio 1-interview met Stefaan Grieten van de Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis (Radio 1, 28/12/2014).

De Fierensblokken worden al sinds 2008 (en vroeger) acuut met sloop bedreigd.
Lees hier een uitvoerig artikel in Infoblad AVBG 2008-2 (Driemaandelijkse publicatie v/d Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis)

Bezoek de website: Fierens Blokken Antwerpen

Lees meer over de Fierens Blokken op Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Fierens Blokken Antwerpen 1948_bron APAFierens Blokken Antwerpen nu