(NL) De Antwerpse “Fierensblokken” met sloop bedreigd

By DOCOMOMO Belgium / January, 11, 2015 / 0 comments

Het monumentaal modernistisch sociale woningcomplex van architect Gustaaf Fierens recht tegenover het Tropisch Instituut in Antwerpen staat al jaren te verkommeren. Ondanks protest wordt de site uit het interbellum nu toch gesloopt.

Fierens Blokken Antwerpen 1948_bron APA Fierens Blokken Antwerpen nu

Het complex met 205 sociale wooneenheden, medicine in 1937-1939 ontworpen door architect Gustaaf Fierens moet plaatsmaken voor nieuwe sociale flats. Schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau maakte de sloop bekend op zaterdag 22 december tijdens een symbolische kraakactie door de bewonersvereniging Stuurgroep Sint-Andries.
Volgens de schepen zal het wel nog even duren vooraleer het gebouw tegen de grond gaat. “We gaan nu een projectdefinitie opstellen en een architectuurwedstrijd uitschrijven. Pas als er daarna ook een bouwvergunning is, view kan er een sloopvergunning worden afgeleverd. Bedoeling is om deze legislatuur nog het gebouw af te breken en te starten met de nieuwbouw.

De omvang van de gebouwen is opmerkelijk: het is het grootste sociale woningbouwcomplex uit het interbellum in de Antwerpse binnenstad. De appartementen aan de Nationalestraat kijken uit over het Tropisch Instituut, and eveneens een groot modernistische complex uit het interbellum.

Herbeluister hier het Radio 1-interview met Stefaan Grieten van de Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis (Radio 1, 28/12/2014).

Bezoek de website: Fierens Blokken Antwerp

Lees meer over de Fierens Blokken op Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed