PUBLICATIONS

(NL) Herbestemming Sanatorium Joseph Lemaire, Tombeek

Op 12 juni 2017, 80 jaar na de opening en 30 jaar na de sluiting, heropende het voormalige sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek de deuren als rust- en verzorgingstehuis.
Naar aanleiding van de herbestemming verschenen een boek en enkele kritische artikelen.

In 2009 verscheen het boek “Het paleis op de heide” over de geschiedenis van het sanatorium en het verhaal van de architect Maxime Brunfaut.

BOEK:

Een icoon herboren
restauratie en herbestemming sanatorium van Tombeek

Author: Philippe Van Goethem, Kobus de Bruijne, Jan De Cuyper, et.al.
Publisher: SVR-architects, Antwerpen, (2017)
Language: Dutch
ISBN: 9789090307091

Een 183 pagina’s tellend boek over de herbestemming van het sanatorium. Het project (2008-2017) wordt uitgebreid gedocumenteerd met beeldmateriaal waaronder werffoto’s, archief- en ontwerpplannen van SVR-architects.
Na een fotoreportage van de gloednieuwe interieurs en gevels, komen de verschillende betrokken partijen aan het woord zoals Onroerend Erfgoed, aannemer Kumpen en de studiebureaus.

meer informatie

 

ARTIKELEN:

A+270: Sanatorium Tombeek SVR-architects

gepubliceerd op 11.04.2018 | tekst Pieter T’jonck

Recent heropende het voormalige sanatorium in Tombeek na bijna 30 jaar leegstand de deuren als rust­ en verzorgingstehuis (RVT). Hoewel het in 1993 als monument erkend werd, behoudt de renovatie vooral het karakteristieke totaalbeeld vanaf de inrit. De subtielere aspecten van het project gingen echter deels teloor. ‘Het is een nieuwbouw, op het oorspronkelijke betonskelet na’, stelt Philippe Van Goethem van SVR­Architects. Een reconstructie van een bewogen bouwdossier.

lees verder (NL/FR)

 

 

De Standaard: Kunstmatig in leven gehouden

gepubliceerd op 10.04.2018 | tekst Koen Van Synghel 

Het sanatorium Tombeek lag jaren als een modernistische ruïne op een heuvel bezuiden Brussel. De wind had er vrij spel, meer nog dan in de tijd toen tuberculoselijders er rust en goede lucht vonden. Onlangs werd het weer in gebruik genomen, na meer dan dertig jaar leegstand en getouwtrek omtrent de herbestemming.

lees verder

bron: standaard.be

 

Lees ook:
2017/06/12 Modernistisch sanatorium heropend als verzorgingstehuis, docomomo.be (NL)

Meer informatie op de Docomomo.be At Risk-pagina