PUBLICATIONS

(NL) Het paleis op de heide. Architect Maxime Brunfaut en het sanatorium van Tombeek

Author: Johan Wambacq, Hilde Heynen, Luc Verpoest

Publisher: Amsab-ISG, CVAa & ASP Editions Brussels (2009)

Pages: 176

Language: Dutch

ISBN: 9789054876281

(NL) Het paleis op de heide vertelt het verhaal van het voormalige Sanatorium Joseph Lemaire, een realisatie van architect Maxime Brunfaut. Ooit was dit gebouw een kroonjuweel van de socialistische beweging, anno 2009 is het een ruïne.
Het paleis op de heide vertelt het verhaal van het sanatorium, van bij de eerste ontwerptekening tot de sluiting in 1987, een boeiend stuk sociale geschiedenis. Het boek brengt ook het verhaal van Maxime Brunfaut, modernist, socialist en utopist. Auteur Johan Wambacq had vijftien lange gesprekken met Brunfaut in de laatste jaren van zijn leven. Het laatste had plaats een week voor Brunfauts overlijden in 2003. Het boek vormt zo het intellectueel testament van een van de belangrijkste Belgische modernistische architecten.

Het paleis op de heide geeft ook een overzicht van Brunfauts oeuvre, dat vele belangrijke realisaties telt, o.a. het luchthavengebouw van Zaventem dat in de aanloop van Expo 58 werd gerealiseerd. De inleidende essays van architectuurtheoretici Hilde Heynen en Luc Verpoest plaatsen de architectuur en de figuur van Maxime Brunfaut in een breder architectuurhistorisch kader.

Johan Wambacq (1950) is verbonden aan het Kaaitheater in Brussel. Hij is ook dichter en uitgever van het theatertijdschrift Etcetera.

Bron: www.aspeditions.be

website: www.redhetsanatorium.be

Bekijk hier het boek op Google Books