PUBLICATIONS

(NL) Atelierflat van kunstenaar Jozef Peeters

Vanaf 8 september 2013 kan de atelierflat van kunstenaar Jozef Peeters bezocht worden (meer informatie op www.kmska.be).

Jozef Peeters (1895-1960) was een van de eerste Belgische abstracte kunstenaars. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woonde hij in een hoekappartement met vier kamers op De Gerlachekaai in Antwerpen. Hoewel de voorgevel van het gebouw in de jaren 1990 een eigentijdse look kreeg, lijkt het in de atelierflat van Peeters of de tijd stil is blijven staan. En gelukkig maar, de kunstenaar heeft er in de jaren 1920 immers een indrukwekkend driedimensionaal schilderij van gemaakt.

Asymmetrie die niet chaotisch aandoet

Jozef Peeters besteedde enorm veel tijd en studiewerk aan het ontwerp en de uitvoering van het interieur. “Hierbij dient symmetrie vermeden en asymmetrie toegepast te worden op een wijze die niet chaotisch aandoet”, zo schrijft hij in een kort artikel dat in 1924 in het tijdschrift Bouwkunde verschijnt. De kunstenaar gaf iedere kamer – waaronder ook zijn atelier met zicht op de Schelde – een eigen kleurcombinatie en sfeer. De gekleurde vlakken lopen op geheel eigen wijze door over de wanden en het plafond van de atelierflat. Aan de muren hangen nog enkele originele kunstwerken van Peeters en zijn tijdgenoten. Daarnaast ontwierp hij zelf het meubilair en de plafondlampen van de flat. Ook het speelgoed van zijn kinderen en de rolstoel van zijn echtgenote – bij wie in 1933 multiple sclerose wordt vastgesteld – zijn van zijn hand. Zo werd de atelierflat van Jozef Peeters een manifest van zijn modernistische opvattingen waarbij architectuur en beeldende kunsten volledige in elkaar opgaan.

Toen Peeters stierf nam dochter Godelieve opnieuw haar intrek in de ouderlijke woonst – waar ze niets veranderde aan wat haar vader had achtergelaten. Bij haar overlijden in 2009 schonk ze het appartement – compleet met kunstwerken, meubels, gebruiksvoorwerpen en het persoonlijk archief van de kunstenaar aan de stad Antwerpen. Op voorwaarde dat ‘het kunstzinnig publiek’ de atelierflat op gezette tijden kon bezoeken. Vanaf september 2013 is het zo ver en stellen de stad, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de atelierflat van Jozef Peeters open voor het publiek dat tijdens een bezoek aan het pand een uniek inzicht krijgt in de leefwereld van de kunstenaar.

In het najaarsnummer 2013 van Zaal Z verscheen een artikel over de atelierflat van Jozef Peeters.:

najaarsnummer-2013-van-Zaal-Z_artikel-atelierflat-jozef-peeters_1