(NL) Woning Peeters twee jaar lang Het Schoonste Gebouw 2019

By DOCOMOMO Belgium / September, 23, 2019 / 0 comments

De vakjury verkoos Woning Peeters-Ceuvels tot Het Schoonste Gebouw 2019 van Antwerpen.

De jury prijst de uitzonderlijke inzet voor een privé-initiatief en de eigenaars die de modernistische woning volledig gerestaureerd hebben naar het originele plan.

In 2019 vindt de wedstrijd voor de derde keer plaats. Naast een plaats in de eregalerij, krijgt de winnaar 4.000 euro van de vakjury of de publieksjury. In 2021 zal de wedstrijd opnieuw worden georganiseerd.

Woning Peeters-Ceurvels

Aan de Ter Rivierenlaan in Deurne staat de radicaal modernistische woning die Gaston Eysselinck in 1932 ontwierp voor de familie Peeters-Ceurvels. De  architect inspireerde zich voor het hoekpand op het Maison Citrohan van Le Corbusier. De latere eigenaars hebben een  aantal typerende modernistische elementen verwijderd, al naargelang de functionele noden. De woning is beschermd als monument.

Bezoek aan woning Peeters tijdens de Docomomo.be-excursie ‘Modernism Deurne North’ in 2017: hier meer foto’s

De huidige bewoners brachten het modernisme terug tot leven en restaureerden het gebouw volgens de oorspronkelijke plannen. Ze maakten de structurele veranderingen ongedaan. De woning telt terug drie terrassen: één aan de keuken, een dakterras en een solarium. De originele kleuren zijn terug aangebracht, de ingemaakte kasten werden gerestaureerd of herbouwd naar oorspronkelijk model.

De toegevoegde interieurelementen zijn met de grootste zorg uitgekozen. Dit project toont de ware aard van het modernisme.

Website over het huis: www.huispeeters.be

Publicaties

Lees hier meer over de woning op onze publicatiepagina:

  

Woning Peeters in de toestand waarin de huidige eigenaars het pand hebben gekocht. Het solarium was dichtgebouwd tot een kamer. Foto’s van modernistische gebouwen waren vaak zwart-wit, waardoor verkeerd gedacht werd dat de gevels een witte bekleding hadden. De huidige eigenaar heeft via documenten de originele kleuren teruggevonden en herstelde de gevels en het interieur naar origineel voorbeeld. (c) Eigenaar

Woning Peeters na de restauratie met de originele kleuren. (c) Lucid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie & bron: www.antwerpenmorgen.be