(NL) Topwerk van de Waalse architectuur vernield door brand

By DOCOMOMO Belgium / September, 17, 2017 / 0 comments

Wat een verlies voor het jong patrimonium in Wallonië, voor België! Le Foyer social de l’ESMA in Auvelais van Jacques Dupuis (1914-1984) en Roger Bastin (1913-1986) is op vrijdag 15 september door brand verwoest. De oorzaak is vermoedelijk vandalisme. Als het om opzettelijke brandstichting gaat is het zelfs een criminele daad.

Dit werk is volgens recent onderzoek van Maurizio Cohen en Raymond Balau een waar architectuur laboratorium geweest, waarbij de neo- regionalistische schema’s worden overschreden. Het ESMA in Malmedy, door dezelfde architecten is eveneens bedreigd. Er ontstond een architectuur waarbij de Scandinavische invloeden richting gevend waren voor beide architecten.

Het gebouw werd in 1954 opgeleverd, waarna deze twee architectonische reuzen elk een zelfstandige carrière begonnen. De twee ESMA’s alleen vertegenwoordigen een hoogtepunt in de Belgische architectuur en in Wallonië

tussen 1945 en de wereldexpositie van 1958 in Brussel.

Men moet zich de vraag stellen of er geen andere belangen waren voor deze locatie en of dit meesterwerk moedwillig in de vlammen is opgegaan.

Marc Dubois, architect Journalist

Meer informatie op de At-Risk-pagina:
Centre social de l’ESMA à Auvelais 

In de pers:
2017/09/15 Incendie au parc Ores d’Auvelais, La Nouvelle Gazette (FR)
2017/09/15 Incendie suspect au pavillon Bastin du parc Ores, à Auvelais, Sudinfo.be (FR)