(NL) Tentoonstelling De Turnhoutse School in TU Eindhoven

By DOCOMOMO Belgium / August, 12, 2014 / 0 comments

TENTOONSTELLING & LEZING | 28.08-09.10.2014 | TU Eindhoven– Nederland

afficheartur turnhoutseschool TUeindhoven2014AR-TUR presenteert van 28 augustus tot en met 9 oktober 2014 in Eindhoven de tentoonstelling ‘De Turnhoutse School: Huiselijk Modernisme’. Het is een coproductie met CASA Vertigo van de Faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven en het Architectuurarchief Provincie Antwerpen. Deze herneming van de tentoonstelling rond de Turnhoutse School toont een selectie van woningen uit de golden sixties van de architecten Jansen en Schiltz, diagnosis Vanhout & Schellekens en Paul Neefs. Op dinsdag 9 september geeft Koen Van Bockstal van BULK architecten een lezing over de invloed van de Turnhoutse School.

Tentoonstelling

In de jaren zestig verscheen de modernistische architectuur in het straatbeeld van België. Rond Turnhout realiseerden Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz architectuur die tot het beste in Vlaanderen wordt gerekend uit die periode. Hun werk staat bekend als de Turnhoutse School. Als docenten leidden ze in Antwerpen meerdere generaties architecten op, en promootten ze elk hun versie van een kritisch regionalisme. Ze ontwierpen verzorgde en huiselijke woningen en realiseerden in teamwerk projecten als cultuurhuis de Warande en de Parkwijk.

De tentoonstelling grijpt terug naar de bron en toont een selectie van achttien woningen en enkele sociale woonwijken. Te zien zijn reproducties van originele plannen uit de archieven van de architecten en van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, foto’s van Lander Loeckx en maquettes gemaakt door studenten van de Universiteit Antwerpen. Hoogtepunt is de documentaire ‘Huiselijk modernisme’ van Terenja Van Dijk, een eerdere productie van AR-TUR waarin de bouwheren en bewoners aan het woord komen.

Datum: 28 augustus – 9 oktober 2014
Openingstijden: vrij toegankelijk op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur.
Locatie: Technische Universiteit Eindhoven, gebouw Vertigo

Lezing

Architect Koen Van Bockstal van BULK architecten kent de architectuur van de Turnhoutse School vanuit zijn jeugd in de Kempen. Tijdens zijn opleiding in Antwerpen kreeg hij les van zowel Paul Schellekens, Paul Neefs als Lou Jansen. Met hun taaiheid en weerbarstigheid in hun manier van lesgeven, bouwden ze bij hun studenten een vertragingsmechanisme in en legden ze de kiem voor de aandacht voor het metier en materialisatie, dat veel Antwerpse bureaus en in extenso de huidige Vlaamse generatie deels kenmerkt. Koen Van Bockstal vertelt over de invloed van de Turnhoutse School op zijn eigen werk en dat van andere Vlaamse architecten.

Datum: dinsdag 9 september 2014
Aanvang: 19.00 uur
Locatie: Technische Universiteit Eindhoven, gebouw Vertigo