(NL) Steun renovatie van Braemgebouw VUB

By DOCOMOMO Belgium / December, 27, 2018 / 0 comments

De sigaar, Caprice des Dieux, … het Braemgebouw van de Vrije Universiteit Brussel heeft vele beeldende namen, waarvan er verschillende alluderen op de ellipsvorm van het gebouw. Het Braemgebouw is een icoon, een monument dat de ideologie van de Vrije Universiteit Brussel belichaamt. Daarom noemen wij het vandaag liever het BraeMgebouw, als eerbetoon aan architect Renaat Braem. Bovendien heeft de VUB de komende jaren plannen met dit monument.

Bij het ontstaan van de VUB, in 1969, wordt op het oefenplein van de kazernewijk in Elsene een nieuwe universitaire campus gebouwd – campus Etterbeek, vandaag de Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus. De opdracht voor het bouwen van een administratie- en rectoraats­gebouw wordt toevertrouwd aan de Antwerpse modernistische architect Renaat Braem (1910 – 2001).

Binnenin de ellips vinden we op elke etage 2 dragende betonnen kernen. Op hun betonnen wanden wordt een verhaal uitgebeeld. In totaal gaat het om muurschilderingen met een afstand van 500 lopende meter.
Braem schildert jarenlang zelf aan deze muurschilderingen. Waar zijn eerste schilderwerken prachtig afgewerkt zijn zien we ook dat op het einde grover geschilderd wordt. Braem, intussen al 65+’er, zag het niet altijd meer zitten.
De kostprijs om ze te renoveren is geraamd op €15.000 per verdieping.

In 2007 werd het Braemgebouw, inclusief muurschilderingen, tuinen en vijver, beschermd als monument door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, omwille van de historische, artistieke en esthetische waarde. Vandaag is er opnieuw veel aandacht voor dit bouwwerk, een totaalkunstwerk dat wetenschap en kunst op verbluffende manier verzoent.

De overheidssubsidies zijn niet voldoende om de renovatiewerken volledig te bekostigen. Daarom is de VUB nog op zoek naar partners die samen het laatste meesterwerk van Renaat Braem in ere willen herstellen. Jouw bijdrage is nodig voor de renovatie- en herinrichtingswerken van het Braemgebouw en voor de sensibilisering van het grote publiek voor dit bijzondere maar al te onbekende monument, dat bovenal de geest van de Vrije Universiteit Brussel uitdraagt. We zijn trots op ons erfgoed en delen het graag met de VUB-gemeenschap en met de wereld.

lees meer & doe een gift

bron: www.vub.ac.be

lees ook: VUB herontdekt muurschilderingen Renaat Braem (Bruzz, 07.09.2018)