(NL) Renovatie Hogere Zeevaarstschool Antwerpen door Kempe Thill & aNNo

By DOCOMOMO Belgium / September, 4, 2014 / 0 comments

Het team Atelier Kempe Thill (Rotterdam) en aNNo architecten (Gent)  wint wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen.

foto door Tim Mintiens

De Hogere Zeevaartschool is een modernistisch schoolgebouw van 1931-33 naar ontwerp van de Brusselse architecten J. Van Kriekinge en zoon, salve bekroond in de nationale prijskamp van 1929.
Het U-vormig gebouw gelegen in de Scheldebocht refereert  met zijn afgeronde hoofdvleugel, ambulance horizontale bandramen en dakterras naar de scheepsbouw.  (lees meer op Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed)

Het voorgestelde plan van in totaal ca. 15.000m2 bestaat uit drie belangrijke onderdelen.
Eerst wordt het bestaande vroeg modernistische schoolgebouw uit de jaren ‘30 – door het afbreken van diverse latere uitbreidingen – integraal gerestaureerd en gemoderniseerd. Hierdoor wordt het monument in  zijn oude glorie hersteld. Vervolgens wordt het instituut uitgebreid met een multifunctioneel onderwijsgebouw waarin zich naast de bibliotheek, advice labo’s en onderwijslokalen ook een aantal ruimtes voor scheepvaartsimulatoren bevinden. Ten slotte worden beiden gebouwen d.m.v. een half verdiept, semipubliek, onderwijsplatform dat door de hele Antwerpse scheepvaartsector wordt gebruikt, met elkaar verbonden. In deze zone bevinden zich naast drie auditoria ook een restaurant, informele studieplekken en meerdere grote werkplaatsen voor proefopstellingen. Op het dak van het onderwijsplatform wordt een nieuw plein aangelegd.

THV Atelier Kempe Thill – aNNo

 

bouwheer: Hogere Zeevaartschool Antwerpen, België
team architecten:
– Atelier Kempe Thill Architects and Planners, Rotterdam / NL
– aNNo architecten Gent / BE
locatie: Noordkasteel Oost 6, 2300 Antwerpen

bron: aNNo architecten