(NL) Onroerenderfgoedprijs 2023: Stem MoMo!

By DOCOMOMO Belgium / July, 6, 2023 / 0 comments

Dit jaar reikt de Vlaamse overheid voor de achtste keer een Onroerenderfgoedprijs uit. De laureaten van 2023 zijn de Kasteelhoeve bij Kasteel Forreist in Brugge, de woning Leclercq-Vandamme (architect Willy Van Der Meeren) in Leuven en de kapel Robiano in Tervuren. Ze maken alle drie nog kans om de Onroerenderfgoedprijs 2023 te winnen. Meer over de laureaten lees je hier.

Vanaf nu kan je stemmen voor de publieksprijs tot en met Open Monumentendag op zondag 10 september 2023. Op 6 oktober 2023 wordt de winnaar bekend gemaakt.
Stemmen doe je via het formulier onderaan deze pagina.

Stem MoMo, stem op Woning Leclercq-Vandamme in Leuven voor de publieksprijs:

“Toen Gerrit en Eveline in 2017 op zoek waren naar een goede gezinswoning, hadden ze een ‘coup-de-foudre’ bij de woning Leclercq-Vandamme in Leuven. Dat de woning een ontwerp is van de architect Willy Van Der Meeren, één van de laatste vertegenwoordigers van de modernisten in Vlaanderen was, wisten ze op dat moment niet. Ze lazen op de immobiliënwebsite enkel ‘beschermd erfgoed’.

Hoewel dit statuut hen oorspronkelijk afschrikte, net als de bijzonder slechte staat van de woning (betonrot, lekkend dak, kapot schrijnwerk en koterij), keek het koppel hierdoor. Ze besloten de woning uit 1962 te kopen en in haar oorspronkelijke glorie te herstellen. 

In een eerste fase maakte het koppel de woning terug bewoonbaar. Hierbij lag de focus voornamelijk op de technische aspecten. In een tweede fase zorgden de eigenaars ervoor dat ook de erfgoedwaarden terug volledig tot hun recht kwamen. De koterijen werden afgebroken.

De woning, een ‘klooster-op-pilotis’ met centrale patio waarrond de verschillende functies van het huis zijn gegroepeerd, kreeg haar transparantie terug. Daardoor gaan de ruimtes in interactie met elkaar. In een voortdurende zoektocht naar compromis en balans tussen oude technieken en hedendaags wooncomfort, kreeg ook het interieur haar kenmerkende eenvoud terug.

In een traject vol ontdekking en verwondering voor de modernistische architectuur, werden de eigenaars bijgestaan door de oorspronkelijke bouwheer, René Leclercq, en Mil De Kooning, em. Prof. Architectuur aan de Universiteit Gent. Ze gingen actief op zoek naar informatie, vormen tot op vandaag een informeel netwerk met andere eigenaars van huizen van Willy Van Der Meeren en nemen deel aan initiatieven rond de architect zijn leven en werk.”

bron: www.onroerenderfgoed.be/onroerenderfgoedprijs