(NL) NAV-projectbezoek: Boekentoren Gent

By DOCOMOMO Belgium / September, 17, 2018 / 0 comments

EXCURSIE | 12.10.2018, 13:30-18:00 | Boekentoren, Gent

OPMEKRING:
Dit werfbezoek is exclusief voor NAV-leden. Vooraf inschrijven is verplicht.

Tijdens de jaren dertig werd de Gentse skyline een vierde toren rijker met de bouw van de Boekentoren. Voor de constructie van de betonnen toren van 64 meter hoog kon Henry van de Velde rekenen op de know-how van collega’s Gustave Magnel, specialist in gewapend beton, en Jean-Norbert Cloquet.

De betonnen gevel was reeds in het laatste kwart van de vorige eeuw aan restauratie toe. Toch werd pas in 2012 met de restauratie van start gegaan. Na de Europese Open Oproep bleven vijf ontwerpteams over, waaruit de keuze van de universiteit uiteindelijk viel op het team rond architectenbureau Robbrecht en Daem*.

In de eerste fases realiseerde men een ondergronds depot van drie verdiepingen onder de binnentuin. De toegankelijkheid tot het gebouw en de circulatie binnenin werden tevens verbeterd. Momenteel zit de restauratie in de eindfase en komt hoofdzakelijk nog de restauratie van het interieur aan bod.
Dit projectbezoek kadert in het project ‘Duurzaam Betonherstel’.

*Het ‘Ontwerpteam Boekentoren’ bestaat uit Architectenbureau BARO Architectuur, Bureau Barbara Van der Wee, Bureau d’Etudes Greisch nv, Daidalos Peutz Bouwfysisch Ingenieursbureau bvba, Robbrecht en Daem architecten, SumProject architecture & engineering, VK Engineering.

meer informatie: www.nav.be