(NL) Moderne kerken voor de Kempen

By DOCOMOMO Belgium / May, 23, 2017 / 0 comments

EXPO | 03.06, 10:00 – 04.06, 18:00 | Blijde Boodschapkerk Parkwijk, Turnhout

Vernissage: vrijdag 2 juni 2017 om 18u

Moderne kerken voor de Kempen
Een blik op de religieuze architectuur van René Van Steenbergen.

Deze minitentoonstelling toont het resultaat van onderzoek door studenten van de Faculteit Architectuur en Letteren van de KU Leuven. Ze markeert de start van een driejarig traject rond het oeuvre van architect René Van Steenbergen.

De architect René Van Steenbergen (°1911 – 1995) was zeer actief in de Kempen tijdens de naoorlogse periode. Zijn oeuvre telt niet minder dan 800 items en dekt in zijn diversiteit alle programma’s van de naoorlogse Welvaartstaat: naast veel eengezinswoningen bouwde hij tientallen scholen, kerkgebouwen, kantoren, bedrijfsgebouwen, sportcomplexen en ziekenhuizen. Waar hij na de Tweede Wereldoorlog een eerder traditionele vormentaal hanteerde evolueerde hij tegen het begin van de jaren ’60 naar een sober modernisme.

Het werk van Van Steenbergen is niet onopgemerkt gebleven; niet minder dan 53 van zijn gebouwen of restauraties staan vermeld in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Hij is ook de meest productieve kerkenbouwer van de naoorlogse periode in Vlaanderen, maar bouwde vooral in het bisdom Antwerpen. Door deze grote concentratie hebben Van Steenbergens scholen, kerkgebouwen en woningen vorm gegeven aan het dagelijkse leven van verschillende generaties Kempenaren.

Deze mini-tentoonstelling toont het resultaat van het onderzoek dat het voorbije semester werd uitgevoerd door studenten van de Faculteit Architectuur en de Faculteit Letteren van de KU Leuven o.l.v. Sven Sterken en Eva Weyns. De expo markeert de start van een driejarig traject rond het oeuvre van Van Steenbergen dat door de KU Leuven samen met Ar-Tur en het Architectuur Archief van de Provincie Antwerpen (APA) is opgezet.