(NL) Lezing: Huib Hoste, pionier van het Belgisch modernisme

By DOCOMOMO Belgium / August, 19, 2015 / 0 comments

LEZING | zon. 27.09 10:30-12:00 | Vriendenzaal Groeningemuseum

Lezing door dr. Ann Verdonck n.a.v. de tentoonstelling ‘De Visionaire Stad’ in het Arentshuis in het kader van de Triënnale Brugge 2015.

hoste-huib-woning-te-st.-michiels-1929-foto-01Architect en stedenbouwkundige Huib Hoste (1881-1957) wordt beschouwd als een van de markantste figuren van de Belgische avant-garde. Hij groeit op in Brugge in een traditioneel Franstalig en streng katholiek milieu. Hij realiseert er voor de Eerste Wereldoorlog meer dan 33 projecten, find waaronder heel wat restauratie-opdrachten. Die situeren zich nog helemaal in de neogotische traditie van zijn leermeester, stadsarchitect Charles De Wulf. Tijdens zijn ballingschap in Nederland gedurende de Eerste Wereldoorlog komt hij in contact met de vele gezichten van het modernisme. Hij wordt een groot voorvechter van een vernieuwende architectuur en stedenbouw en verwerft internationale bekendheid. In 1928 is hij aanwezig bij de stichting van het Congrès Internationaux d’ Architecture Moderne (CIAM), een initiatief van Le Corbusier. Het is dus niet verwonderlijk dat hij in 1937 deelneemt aan de wedstrijd voor de aanleg van een nieuw station aan de Brugse stadsrand. Dit is voor Hoste een uitstekende gelegenheid om het CIAM-gedachtengoed te linken aan de uitbreiding van een karaktervolle historische stad.

PRAKTISCH:
inkom: 5 euro / gratis voor Vrienden Musea Brugge
Inschrijving:  tijdens de kantooruren bij voorkeur via musea.reservatie@brugge.be of via +32 (0)50 44 87 43 (ten laatste woensdag 23 september 2015)

meer informatie: www.museabrugge.be