(NL) Filmvertoning ‘Cité Moderne’

By DOCOMOMO Belgium / May, 11, 2017 / 0 comments

FILM | 02.06, 20:00-21:30 | Gemeenschapscentrum De Kroon, Sint-Agatha-Berchem

Officiële première documentaire “Cité Moderne” van Gerrit Messiaen en Ruben Lambrechts op vrijdag 2 juni in GC De kroon met aansluitend een debat met o.a. Gui Polspoel die, als architect, erg vertrouwd is met deze wijk en een inleiding door Sven Gatz.

De tuinwijk Cité Moderne gebouwd tussen 1922 en 1926 werd ontworpen door architect Victor Bourgeois. Deze beschermde tuinwijk zette Sint-Agatha-Berchem internationaal op de kaart. Zij werd aanzien als één van de meest spraakmakende, modernistische realisaties uit de jaren twintig.
Vanaf 2000 ging de wijk er echter zienderogen op achteruit. De situatie werd schrijnend. Zo stonden een aantal sociale woningen, in o.a. de Openluchtstraat, ruim 9 jaar leeg. Sinds 2015 werden, onder impuls van de nieuwe huurders-coöperatieve Comensia, echter schitterense renovatiewerken uitgevoerd.
Daarom pakken het GC De kroon en het lokaal cultuurbeleid van Sint-Agatha-Berchem in 2017 uit met twee evenementen onder de titel: “Een nieuw elan voor Cité Moderne” waaronder deze première.

Bron: www.gcdekroon.be