(NL) Erfgoeddag: CSI Deurne – Het Braemhuis

By DOCOMOMO Belgium / March, 22, 2024 / 0 comments

ERFGOEDDAG | 21.04.2024, 10:00-16:00 | Het Braemhuis, Menegemlei 23, 2100 Deurne

Op 21 april tijdens Erfgoeddag trekt het Vlaams Architectuurinstituut samen met families naar de architectenwoning van Renaat Braem. Ze bekijken de woning eens niet door de ogen van deze bekende architect, maar wel door die van zijn echtgenote Elza Severin. Speur als echte detectives in het Braemhuis naar de creatieve sporen van Elza’s rol in de ontwerppraktijk.

Plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!

Terug naar 1960

Duik mee in het leven van het creatieve koppel Elza en Renaat. We vinden veel over ‘de architect Renaat Braem’ in boeken en op het internet, maar over zijn echtgenote Elza Severin weten we veel minder. Wie was zij? We weten al dat ze grafische vormgeving studeerde. Maar wat maakte ze? Een teletijdmachine brengt ons naar het huis van Elza en Renaat omstreeks 1960. Hier wordt niet alleen gewoond, je vindt er ook een architectuuratelier. In die werkruimte ontwerpen ze ontelbare mooie, maar ook gedurfde en vooruitstrevende gebouwen. Op de tekentafels liggen nog plannen en op de balustrade staan maquettes. Alles draagt de naam van Renaat Braem, maar waarom staan er dan drie tafels? Kan één man zoveel bedenken, tekenen en schilderen? Wie was hier nog creatief bezig? Of beter gezegd: wie zat er allemaal in het creatieve complot?

LEES MEER OVER ELZA SEVERIN

Creative Scene Investigation (CSI) Deurne

Speur op Erfgoeddag als echte detectives samen met je gezin of familie in het Braemhuis naar de creatieve sporen van Elza’s rol in de ontwerpgeschiedenis.

In het huis gaan we op onderzoek naar hoe Elza en Renaat samen woonden, werkten en droomden van andere werelden. Wat we al zeker weten: ze waren allebei verzot op tekenen, in de natuur wandelen en op reis gaan. We gaan op zoek naar het echte verhaal van hun leven, achter de gevel van het huis. Zien jullie wat er zo bijzonder is aan de keukenkasten? Wat doet die Japanse tokonoma in het huis? Wat stroomt er door de gekleurde buizen? En waarom zegt Elza dat ze een speciale brievenbus voor stokbrood heeft?

Als echte rechercheurs gaan we op sporenonderzoek! We trainen ons oog voor detail, want daar zitten de verhalen en de sleutel tot de waarheid. Hiermee maken we een onderzoeksrapport zoals een echte inspecteur dat doet: aantekeningen, tekeningen, foto’s, schema’s, denkpistes…. Aan het einde van je bezoek duid je aan wie welke creatieve sporen achterliet in het huis.

meer info & inschrijven: vai.be