(NL) Erfgoeddag 2021: lezing Lichtarchitecten

By DOCOMOMO Belgium / April, 3, 2021 / 0 comments

LEZING | 25.04.2021, 20:00 | online

Tijdens het Erfgoedweekend op 24 en 25 april organiseert het Vlaams Architectuurinstituut de lezing Nooit meer nacht. Lichtarchitecten, meesters van licht en duisternis. Onderzoekster Ruth Hommelen (KU Leuven) focust op lichtarchitectuur tijdens het interbellum. Hoe gingen modernistische architecten de strijd aan met de duisternis?

Nooit meer nacht. Lichtarchitecten, meesters van licht en duisternis

In haar lezing kijkt Hommelen naar de beginjaren van de modernistische architectuur, toen de overtuiging leefde dat architectuur en urbanisme in staat waren de wereld en de menselijke conditie te verbeteren. Kunstlicht gold als één van de belangrijkste tekens van moderniteit. Maar welke rol speelde de nacht in de nieuwe wereld die architecten voor ogen hadden? Over duisternis spraken architecten in oorlogstermen: het was de vijand die vernietigd moest worden, terwijl licht als triomfator uit de strijd zou komen. Een hele reeks nieuwe lichttechnieken, zoals neonlampen, floodlighting of indirect licht werden ingezet. Voor het eerst in de geschiedenis van de architectuur hielden architecten tijdens het ontwerpproces rekening met de gewenste nachtelijke uitstraling van hun gebouwen: lichtarchitectuur had de nacht voorgoed overwonnen!

Ruth Hommelen bereidt een doctoraat voor over dit thema, en is docente aan Sint-Lucas Antwerpen en de Luca School of Arts (Brussel-Gent).

Praktisch:

Wanneer: 25.04.2020, 20u
Toegang: Gratis
Waar: Facebook Live (geen Facebook-account nodig)
Organisatie: Vlaams Architectuurinstituut

Wandeling Nachtwende

De lezing door Ruth Hommelen is niet de enige bijdrage van het Vlaams Architectuurinstituut aan Erfgoeddag 2021. De wandeling Nachtwende brengt je naar gebouwen en sites in Antwerpen die op één of andere manier in verband staan met nacht en duisternis, zowel feitelijk als symbolisch. Vanaf zaterdag 24 april 2021 is de architectuurroute, inclusief duiding van elke halte, beschikbaar op de website van Expeditie De Stad.

Ontdek de wandeling

meer info & bron: www.vai.be