(NL) Diependaele beschermt én declasseert mijnsite Beringen

By DOCOMOMO Belgium / October, 19, 2020 / 0 comments

Bij de afweging tussen economische haalbaarheid en erfgoedwaarde van de steenkolenwasserijen, koos minister Diependaele voor het eerste.

Bron: deStandaard, 19.10.2020, Geert Sels

Zonder overleg met de erfgoedverenigingen, die massaal bezwaren indienden tegen de afbraak van kolenwasserijen 1 en 3 op de mijnsite van Beringen, heeft minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) beslist. Hij heeft daarmee ook het advies van vorig Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck naast zich neergelegd. In een uitgebalanceerd rapport kwam die tot de conclusie dat het mogelijk was de wasserijen te herbestemmen binnen hun beschermde statuut.

De discussie over de mijnsite gaat al even mee. Ze gaat over twee van de vier onderdelen van de site, waar de kolen per spoor binnengereden werden en een eerste verwerking kregen.

Het complex is beschermd sinds 1994. Eind 2018 kwam toenmalig erfgoedminister Geert Bourgeois (N-VA) met de verrassende mededeling dat hij de twee wasserijen zou laten declasseren. Vijf jaar eerder had hij nochtans ‘na een doordachte overweging’ het tegendeel beslist.

Begin dit jaar zei minister Diependaele het advies van de Bouwmeester te volgen. De ontwikkelaar van de site, Be-Mine, mocht nieuwe voorstellen uitwerken.

Diependaele beslist nu om alleen de sokkel van de twee wasserijen nog bescherming te verlenen. Dat is het gelijkvloers, waar de rails zich bevinden.

photo by Europa Nostra

photo by Europa Nostra

‘Ik hef de bescherming van de wasserijen 1 en 3 op zodra de stad de omgevingsvergunning ontvankelijk verklaart’, zegt de minister. De hogere verdiepingen van de wasserijen mogen dus wél afgebroken worden. Op de sokkel moeten gelijkaardige volumes komen als de huidige. ‘Zo wordt dit project voltooid mét behoud van de beeldwaarde.’

Er komt 2 miljoen euro voor de restauratie van de sokkel. De voorbije jaren ging er al 20,5 miljoen euro naar de site. (gse)

Lees ook:
– Hoop voor kolenwasserij Beringen? (25.01.2020)
– Save the coal processing plant of the Beringen coalmine (07.04.2019)
– 2018 Shortlist 7 Most Endangered European heritage sites: Coal Preparation Plant in Beringen (04.02.2018)
inventaris Onroerend Erfgoed
– Herita: Beringen- de kolenwasserij – het dossier