(NL) Cultuurreis: 100 jaar BAUHAUS, werelderfgoed!

By DOCOMOMO Belgium / February, 10, 2019 / 0 comments

EXCURSIE | 17.10-20.10.2019 | Weimar en Dessau, Duitsland

Naar aanleiding van 100 jaar Bauhaus organiseert Korei vzw een cultuurreis naar Weimar en Dessau van donderdag 17 tot en met zondag 20 oktober 2019.

Bauhaus heeft nauwelijks 14 jaar bestaan, maar toch is het een gigantisch exportproduct geworden in de 20ste eeuw. Kunst, ambacht en industrie versmolten tot één geheel en experimenteren stond hoog in het vaandel. Architectuur en woonomgeving zouden tot een betere wereld leiden en het persoonlijk en collectief welzijn zouden hierdoor toenemen.

Walter Gropius richtte in 1919 het Staatliches Bauhaus op in Weimar. Hij bracht alle kunstdisciplines samen in de opleiding zoals architecten, plastische kunstenaars, designers, theatermakers,textielontwerpers en grafici.

In 1925 moest Bauhaus door het nationaalsocialisme, als ontaarde kunst uitwijken naar Dessau. Gropius werd opgevolgd door Hannes Meyer en deze werd op zijn beurt opgevolgd door Ludwig Mies van der Rohe. Het resultaat van de opleiding resulteerde in het gedachtegoed form follows function.
In 1932 verhuisde Bauhaus nogmaals, dit keer richting Berlijn, waar het na nauwelijks een jaar werd opgedoekt. Heel wat van de pioniers van het eerste uur verhuisden naar Amerika om hun nieuwe ideeën te propageren en te realiseren.

Dag 1, 17 oktober 2019: Brussel – Krefeld – Weimar
– Vertrek 7u45 aan het Centraal Station in Brussel.
– Stop in Krefeld: bezoek aan de woningen Lange en Esters. Twee in elkaar geschoven woonhuizen ontworpen door architect Ludwig Mies van der Rohe in 1927-1930 voor de zijdefabrikanten Josef Esters en Hermann Lange.
– Overnachting Weimar: Weimar is het kloppende culturele en intellectuele hart van Duitsland uit de vorige eeuwen: Goethe, Schiller, Liszt, Cranach de Oude, Luther, Nietzsche, Henry van de Velde en Bauhaus gaven aan Weimar een unieke uitstraling.

Dag 2, 18 oktober 2019: Weimar – Jena – Gera – Dessau
– 
Korte wandeling naar Bauhaus-Universität Weimar met rondleiding.
– Bezoek Bauhaus-Museum Weimar.
– Bezoek aan woning Auerbach in Jena. Privéwoning gebouwd door Walter Gropius in 1924 voor het echtpaar Felix en Anna Auerbach. Het interieur van deze woning heeft nog een origineel kleurenpalet.
– Bezoek aan woning Schulenburg in Gera. Dit herenhuis is in 1913-1915 door Henry van de Velde ontworpen in opdracht van Paul Schulenburg, vandaag is het een Henry van de Velde museum.
– Overnachting Dessau

Dag 3, 19 oktober 2019: Dessau
– Rondleiding in Bauhaus. (Gropius, 1926)
– Rondleiding in Meisterhaüser. De drie witte villa’s in het berkenbosje op een boogscheut van het Bauhaus.
– Rondleiding in nieuwe Bauhausmuseum, een ontwerp van Gonzalez Hinz Zabala. De deuren van dit nieuwe museum gaan open in september 2019 met een imposante verzameling ontwerpen van functionele objecten die we vooral in een woning kunnen aantreffen.
– Korte wandeling naar Arbeitsamt en Törtenwijk met rondleiding. De Törtenwijk is een ontwerp van Walter Gropius. Hij maakte hier een studie voor de kleinste arbeiderswoning, bouwde niet minder dan 314 huizen van 57 tot 75 m2 en hij experimenteerde onder andere met verschillende seriematige productiemethoden en materialen. Gropius bouwde ook appartementen, het Stalen Huis en een winkelcentrum. Het Arbeitsamt wordt bestempeld als het meest geslaagde bouwwerk van Gropius. Hier konden werklozen terecht voor begeleiding of voor een uitkering, een ware nieuwigheid in die tijd.
– (facultatief) restaurant Kornhaus. Op de oever van de Elbe liet het stadsbestuur een restaurant bouwen in 1929-1930. Carl Fieger, een naaste medewerker van Gropius, kreeg de opdracht.

Dag 4, 20 oktober 2019: Dessau – Alfeld-Hannover – Brussel
– Rondleiding in Fagus-Werk en lunch in het Gropius-Café. Het zeer vooruitstrevende bouwwerk in Alfeld-an-der Leine is in opdracht van de schoenleestenfabrikant Carl Benscheidt door de architecten Walter Gropius en Adolf Meyer ontworpen en tussen 1911 en 1913 gebouwd. Met latere uitbreidingen werd het uiteindelijk in 1925 voltooid. De fabriek was een van de eerste gerealiseerde ‘moderne’ fabrieksgebouwen waarbij een heldere, open structuur met veel glas domineerde.
– Aankomst 21u30 aan het Centraal Station in Brussel.

Het programma kan nog kleine wijzigingen ondergaan.

Praktische informatie

Hotels
In Weimar 1 nacht in Hotel Elephant (Markt 19, 99423 Weimar).
In Dessau 2 nachten in het City Hotel (Dormero) (Zerbster Straße 29, 06844 Dessau).

Prijs
Totaal: 798,00 euro per persoon, incl. BTW.

Inbegrepen:
• Vervoer met bus voorzien van alle comfort (bar, toilet, airco, dvd).
• 3 overnachtingen in dubbel/twin in de vermelde hotels, met ontbijt.
• Dienstvergoeding chauffeur.
• Wegentaksen Duitsland.
• Honorarium gids Korei (architectuurrecensent Olaf Winkler – Nederlandstalig).
• Honorarium externe gidsen (Engelstalig).
• Alle toegangen en rondleidingen.

Niet inbegrepen:
• Middag- en avondmalen (zowel de vrije als deze waarvoor wij gereserveerd hebben).
• Supplement voor single gebruik van kamer: 109,00 euro per persoon.
• Verzekeringen zoals annulatieverzekering of reisbijstand.
• Eventuele stadstaksen.

Inschrijven via info@korei.be.
Het aantal plaatsen is beperkt. Gelieve bij uw inschrijving tevens te vermelden of u graag mee wil dineren in Kornhaus op zaterdagavond.
Uw inschrijving is pas definitief nadat we een voorschot van 498,00 euro ontvangen hebben op derekening van Korei vzw (BE15 3101 2053 6330) met vermelding Bauhausreis 2019 – voorschot en uw familienaam. De resterende 300,00 euro betaalt u ten laatste tegen 10 september met de vermelding Bauhausreis 2019 – tweede schijf en uw familienaam.

Meer informatie:
www.korei.be
tel: 02 380 22 09
mail: info@korei.be.