(NL) C&A in Gentse Veldstraat

By DOCOMOMO Belgium / October, 11, 2022 / 0 comments

In de jaren ’60 kwam de Nederlandse kleding groep C & A op de Belgische markt. Voor de verschillende nieuwbouwprojecten werd beroep gedaan op de architecten Stynen & De Meyer. In nog geen tien jaar tijd werd in de belangrijkste winkelstraten gebouwd: Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk, Hasselt,  Namur, Charleroi, Sint-Lambrechts-Woluwe en Brugge. Met uitzondering van Brugge kregen alle vestigingen een straatgevel met een betonnen gevelcompositie, een variant van een brise-soleil. Met de komst van de TL verlichting ontstonden retail ruimtes volledig gericht op het interieur. In feite hadden deze winkels geen raamopeningen meer nodig. Om een brutale, volledig gesloten straatgevel te vermijden werd gekozen voor deze compositie die toeliet varianten uit te werken. De gevel werd een herkenbare verschijning in de belangrijke winkelstraten in België.

Ontwerp C&A Gent, Perspectieftekening / Archief Stynen & De Meyer, VAI Antwerpen

De Gentse vestiging van C & A in de Veldstraat werd in 1965 geopend en bleef er tot 1986. Nadien kwam in dit pand de boeken-, muziek- en multimediaketen FNAC. In 2019 verhuisde FNAC naar een kleinere locatie in dezelfde straat en kwam het voormalig C&A gebouw leeg te staan. Tijdens de voorbije Gentse Feesten werd het een tijdelijke bar.

Het gebouw werd verkocht aan het vastgoedgroep Qrf. De gelijkvloerse verdieping (800 m² aan winkelruimte) wordt verhuurd aan Nike voor een grote interactieve winkel. Op de verdieping komen kantoren.

In het oorspronkelijk project Stynen en De Meyer lag de inkom iets dieper dan de rooilijn en werd een vrijstaande beglaasde etalage box aangebracht om meer lopende meters etalage te bekomen. Deze oplossing was er ook in Antwerpen maar werd erg vlug geëlimineerd omdat het plassen achter de glazen blok toenam. Toen de FNAC in Gent intrek nam werd de straatzijde meer en meer gesloten.

Het project van Qrf bestaan erin om de gevel op te frissen en het open karakter aan de straatzijde te herstellen. Op deze wijze wordt de horizontale lijn van de luifel beklemtoond wat ook in de ontwerptekening van S &DM te zien is.

Terwijl in Namen het C&A gebouw gevaar loopt om gesloopt te worden toont een vastgoedgroep dat men met respect dit jong waardevol patrimonium een nieuwe toekomst kan geven.

Marc Dubois

Oktober 2022

Voorstel om de gevel op de gegane grond weer op te werken Rendering vastgoedgroep Qrf.