(NL) Braems Politietoren Oudaan in Antwerpen te koop

By DOCOMOMO Belgium / July, 9, 2015 / 0 comments

Braems Politietoren:  het eerste en architecturaal meest oorspronkelijke naoorlogse hoogbouwproject, vandaag een beschermd monument, staat te koop.

Antwerpenaren verenigen zich om Oudaan te kopen

2015 Oudaan te koopDe Politietoren van Antwerpen – Den Oudaan in de volksmond – staat sinds vorige week te koop voor (minstens) 10 miljoen euro. Een groep jonge Antwerpenaren startte prompt een campagne om de toren samen aan te kopen en een sociale bestemming te geven. “Dit gebouw heeft te veel potentieel om het zomaar vol kantoren te steken.”

lees meer op de redactie.be & bezoek de Facebook-pagina van “We kopen samen den Oudaan

AG VESPA verkoopt Oudaan

AG VESPA verkoopt de prestigieuze toren Oudaan in het kloppend hart van Antwerpen. Het perceel heeft een oppervlakte van 3.536 m². De toren heeft een totale vloeroppervlakte van 13.247 m².

lees meer op www.agvespa.be

Oudaan, een beschermd naoorlogs monument

2015 oudaan te koop 2“De Oudaan” (in zijn geheel beschermd in 2002)  werd ontworpen door het architectentrio Renaat Braem, Jul De Roover en Maxime Wynants. Zij kregen in de jaren ’50 de opdracht een nieuw administratief centrum te ontwerpen voor de Stad Antwerpen in het midden van het stadscentrum. In het voorlopig ontwerp uit 1957 was een ensemble van verschillende hoogbouwblokken (3 stuks), die een stedelijk plein omzomen gepland. Uiteindelijk werd slechts 1 van de drie gebouwen gebouwd. Het gebouw werd gerealiseerd tussen 1958 en 1966.

Het concept beantwoordt aan het principe van de civic core (hart van de stad en van de civiele gemeenschap), dat de eerste naoorlogse CIAM-congressen beheerst. Stedenbouwkundig en typologisch geldt het project als een vroege toepassing van cityvorming in België, geconcipieerd vóór het Rijksadministratief Centrum in Brussel. Daarnaast behoort het gerealiseerde torengebouw tot de eerste en architecturaal meest oorspronkelijke hoogbouwprojecten uit de naoorlogse periode. Voor Braem staat het Administratief Centrum symbool voor de nieuwe tijd, als een model van efficiëntie en dienstbaarheid, en een teken van civic pride.

Lees meer op inventaris.onroerenderfgoed.be

Bekijk ook “Politietoren Oudaan in slechte staat” (www.deredactie.be – 01/09/11)

2015 oudaan te koop 3

meer interieurfoto’s op de website van AG Vespa