(NL) Boekpresentatie: Riverside Tower Antwerpen

By DOCOMOMO Belgium / January, 4, 2023 / 0 comments

BOEKPRESENTATIE | 17.01.2023, 20:00 | deSingel, Antwerpen

Op 17 januari stelt uitgeverij Artha het boek Riverside Tower Antwerpen voor tijdens een book launch in DE SINGEL. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal, grotendeels bewaard in het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), reconstrueert auteur Marc Dubois de bouwgeschiedenis van de toren met bijzondere aandacht voor het schitterende penthouse op de twintigste verdieping.

Registreer hier GRATIS voor de boekpresentatie

RIVERSIDE TOWER

De Riverside Tower, ontworpen door Léon Stynen (1899–1990) en Paul De Meyer (1922–2011), is ongetwijfeld een van de meest iconische gebouwen op de Antwerpse Linkeroever. De eerste woontoren met een groendak in België is inmiddels vijftig jaar oud. Tijd voor een publicatie: over de toren zelf, maar evenzeer over de ruimere context waarin het architecturale meesterwerk tot stand kwam.

Architectuurhistoricus Marc Dubois belicht verschillende aspecten van de geschiedenis van Linkeroever, onder andere de internationale wedstrijd uit 1933 met een in velerlei opzichten merkwaardige inzending van Le Corbusier. Ook het imposante oeuvre van Stynen & De Meyer, ontwerpers van de toren, maar evenzeer van talrijke andere spraakmakende architectuurprojecten in België, krijgt ruime aandacht.

Aan de hand van maquettes, schetsen, ontwerpen, plannen en nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal, grotendeels bewaard in het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), weet Marc Dubois de bouwgeschiedenis van de toren nauwgezet te reconstrueren met bijzondere aandacht voor het schitterende penthouse dat Paul De Meyer bovenop de twintigste verdieping van de toren bouwde.

foto: Jean-Pierre Gabriel

foto: Jean-Pierre Gabriel

Twee beeldessays vervolledigen het onderzoek van Dubois. In 2015 fotografeerde Filip Dujardin het indrukwekkende dakappartement en kon hij voor de eerste en laatste maal de oorspronkelijke toestand vastleggen in unieke opnames. Ondertussen werd dit penthouse voor een nieuwe eigenaar op een voorbeeldige wijze gerenoveerd door Glenn Sestig Architects. De daktuin werd gerestaureerd door Wirtz International Landscape Architects. Het tweede beeldessay, met foto’s van Jean-Pierre Gabriel, laat je binnenkijken in het ‘mooiste penthouse van Antwerpen’ en genieten van de gerenoveerde daktuin

PROGRAMMA

– 20-20.15u: verwelkoming door Sofie De Caigny, met aansluitend korte uiteenzetting over de archieven van Léon Stynen-Paul de Meyer en hun belang voor het historisch onderzoek en voor de actuele ontwerppraktijk

– 20.15-20.35u: Amelinckx in Antwerpen: de woontorens op Linkeroever door Laurence Heindryckx

– 20.35-21u: presentatie van het boek door Marc Dubois en overhandiging van exemplaren van het boek aan het VAi en de families Stynen en De Meyer door Hans Devisscher van ARTHA – art & heritage books.

– 21-22.30u: receptie en gelegenheid tot aankoop van het boek

Bron & meer informatie: www.vai.be