(NL) Architectenwoning Marc Dessauvage 3de laureaat Onroerenderfgoedprijs 2017

By DOCOMOMO Belgium / October, 9, 2017 / 0 comments

Minister-president Geert Bourgeois heeft de Onroerenderfgoedprijs 2017 uitgereikt aan Kasteel Boterberg uit Kalmthout. De derde laureaat was de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem. De prijs beloont recente projecten van monumentenzorg, en wordt pas voor de tweede keer toegekend.

Foto: De architectenwoning Marc Dessauvage © Onroerend Erfgoed

De drie projecten waaronder ook de donjon van het kasteel van Nevele waren genomineerd, uit een lijst van eenenveertig ingeschreven kandidaten. De Onroerenderfgoedprijs wil recente projecten belonen op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. Dit jaar gaat het om erfgoed dat in de regel niet publiek toegankelijk is. De drie laureaten krijgen een bedrag van 2.500 euro.  Als winnaar ontvangt kasteel Boterberg daarbovenop een bedrag van 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

De architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem is een architecturale parel uit het modernisme, gebouwd door architect Marc Dessauvage in 1978-1980. Het was zijn eigen woning; als het ware een zuivere vertaling van zijn ideeën.

De woning werd in 2008 beschermd omwille van zijn artistieke, historische en sociaal-culturele waarden. Heel typisch is de strakke geometrie van het gebouw, die is bepaald door een symmetrisch uitgewerkt rooster van vierkanten rond een centraal trappenhuis. In de buitenruimte zijn geometrische paden en vijvers aangelegd. Al deze kenmerken zijn typisch voor alle ‘palladiaanse’ woningen die Dessauvage vanaf ongeveer 1965 ontwierp.

In april 2015 koopt een jong koppel de villa. De woning staat op dat moment bijna tien jaar leeg. De eigenaars zijn er op twee jaar tijd in geslaagd om van een ruïne opnieuw een thuis te maken. In alles bleven ze trouw aan de visie en filosofie van het oorspronkelijke ontwerp. Met een aantal vernieuwende ingrepen brachten zij dit pand op het vlak van energiewaarden binnen in de 21ste eeuw. De tuin, die ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van het concept, werd in ere hersteld. De binnenruimte behield zijn ruwe karakter.

De jury: “De eigenaars slaagden erin om een volledig vervallen pand een nieuw leven te geven. Inzicht, moed en een beetje geluk. Dat was nodig om dit project tot een goed einde te brengen.

bron:
www.vrt.be en www.onroerenderfgoedprijs.be

Lees ook:
(NL) Eigen woning Marc Dessauvage (1972), 29.09.2016