(NL) Aftrap van Kempenlab 3 Wijkrenovatie

By DOCOMOMO Belgium / September, 10, 2018 / 0 comments

EXCURSIE & WORKSHOP | 21 & 27.09.2018 | Turnhout en Mol

Kempenlab 3 Wijkrenovatie
Verduurzamen van moderne wijken

Veel sociale woonwijken zijn dringend aan renovatie toe. Dat is een complexe opgave. Hoe kiezen we een kwalitatieve en duurzame aanpak? Hoe houden we de aanpak betaalbaar, zetten we de kwaliteit van wonen centraal en hebben we tegelijkertijd oog voor de erfgoedwaarde van de wijken?

In het Kempenlab gaat AR-TUR aan de slag met deze opgave. Twee moderne wijken in de Kempen zijn onze experimenteergrond: de Parkwijk in Turnhout en Egelsvennen in Mol. Met huisvestingsmaatschappijen, beleidsmakers, ontwerpers, deskundigen, bewoners en andere betrokkenen gaan we in gesprek over scenario’s voor de toekomst.

Je bent van harte welkom bij de eerste bijeenkomsten van het Kempenlab: het wijkenbezoek op 21 september en de workshop ‘nulmeting’ op 27 september.

Wijkenbezoek – vrijdag 21 september (9u30 – 17u30)

We bezoeken de Parkwijk in Turnhout en Egelsvennen in Mol. We bespreken de ontstaansgeschiedenis en de vraagstukken van dit moment.

lees meer

Workshop Nulmeting – donderdag 27 september (12u00 – 17u30)

Huisvestingsmaatschappijen, particuliere eigenaars, bewoners, lokale overheden, ontwerpers, erfgoeddeskundigen, experten en andere geïnteresseerden gaan gezamenlijk rond de tafel. We brengen de kwaliteiten, kansen, uitdagingen en ideeën voor de wijken in kaart. Deze workshop vindt plaats in de Parkwijk in Turnhout, maar we werken rond beide wijken.

lees meer

ORGANISATIE

AR-TUR werkt in dit Kempenlab met onder meer de sociale huisvestingsmaatschappijen de Ark en de Molse Bouwmaatschappij, de Provincie Antwerpen, de BouwhulpGroep en het Vlaams Architectuurinstituut (Architectuurarchief Vlaanderen).

Het Kempenlab loopt verder in 2019 met ontwerpend onderzoek, workshops en andere activiteiten. In cocreatieve sessies bouwen we expertise op en gaan we op zoek naar duurzame toekomstscenario’s.

bron: centrum.ar-tur.be