visit: Modernism at Deurne North (Antwerp)

VOLZET

NL

Rondleiding & interieurbezoeken | zaterdag 23.09.2017 | 10:00-16:30 | Deurne-Noord (maximum 24 deelnemers, INSCHRIJVEN voor vrijdag 22.09)
DOCOMOMO Be-leden €9/ niet-leden €21

Onze gidsen:
Yves De Bont, Pieter Brosens (UA), Rutger Steenmeijer en Selin Geerinckx (UA)

PLEIN

FR

Visites guidées intérieures et extérieurs | samedi 23.09.2017 | 10:00-16:30 | Deurne Nord (24 participants maximum, INSCRIRE avant vendredi 22.09)
DOCOMOMO Be-membre €9/ non-membre €21

Nos guides:
Yves De Bont, Pieter Brosens (UA), Rutger Steenmeijer et Selin Geerinckx (UA)

PROGRAMMA/ PROGRAMME 

 

10:00 | Start Deurne Noord, bereikbaar per tram op 15 minuten v/h station Antwerpen-Centraal

10:15 | Koninklijk Atheneum Deurne, interieurbezoek door Pieter Brosens (historische inleiding) en Rutger Steenmeijer (toelichting restauratie).

Koninklijk Atheneum te Deurne, 1936-40, naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen werd in 1995 beschermd als monument.
In 2002 werd Steenmeijer architecten geselecteerd voor de volledige restauratie van het atheneum. Gezien het uitzonderlijke belang van Eduard Van Steenbergen als één van de toonaangevende Antwerpse architecten van het Interbellum was het behoud van de originele visie en het concept van Van Steenbergen  het uitgangspunt in de benadering van het restauratie- en renovatieproject. Er werd gestart met doorgedreven archiefonderzoek en opmetingen, waarop een uitgebreid materiaal-technisch onderzoek, diagnose en opsporen van verdwenen elementen volgden, analyse van het gebouw om de wijzigingen en tekortkomingen op te sporen en toetsing van het gebouw aan de hedendaagse eisen op vlak van functionaliteit en comfort.

  
Koninklijk Atheneum Deurne © KIK/IRPA

12:15-13:00 | Lunch (meer details volgen)
Lunch n’est pas inclus dans la participation de €9/€21
Lunch is niet inbegrepen in het inschrijvingsbedrag van €9/€21

13:00 | Bibliotheek Te Couwelaarlei, interieurbezoek door Selin Geerinckx
Het centraal bibliotheekgebouw te Deurne werd in 1971-1974 opgetrokken naar ontwerp van architect Jul De Roover.  De Roover besteedde in het ontwerp bijzonder veel aandacht aan zowel de gevels als het interieur. Een schoolvoorbeeld voor het Brutalisme waarin het zichtbare en glad bekiste betonskelet-structuur in functie van een bredere ruimteperceptie overhoeks, in diagonaal ontworpen is. Deze diagonaalconceptie wordt consequent doorgetrokken in de wandelstraat, de binnenwanden, de trappenpositie, zelfs de opstelling van de boekenrekken, de togen enzovoort.

  
Bibliotheek Te Couwelaarlei, Deurne © APA

13:45 | Voormalige Expo 58-paviljoen van Fabrihout, interieurbezoek
Van Expo 58 afkomstige glulamconstructie vervaardigd door de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene voor het paviljoen van de Belgische Houtindustrie, dat in 1958 werd opgericht naar ontwerp van architect Wenceslas de ‘t Serclaes de Wommerson en in 1959 onder leiding van architect Roger Groothaert in Antwerpen/Deurne consciëntieus werd heropgebouwd.


Voormalige Expo 58-paviljoen, Deurne © Archeonet Vlaanderen

14:30/15:30 | Woning Peeters en omgeving
Voor het interieurbezoek aan woning Peeters wordt de groep opgedeeld. De twee groepen zullen afwisselend het interieur van Woning Peeters bezoeken en een wandeling maken in de omliggende wijk. In de wijk staan verschillende meesterwerken uit het interbellum zoals de Voormalige dokterswoning “Prové” in nieuwe zakelijkheid uit 1933.


Dokterswoning Prové, Deurne © Archeonet Vlaanderen

Woning Peeters, interieurbezoek door Yves de Bont.
Architect Gaston Eysselinck ontwierp het huis Peeters in 1932, toen hij amper 24 jaar oud was. Hij kreeg er, samen met zijn eigen woning die hij twee jaar ervoor ontworpen had, internationale erkenning mee door de publicatie in de uitgave van 1935 van het boek Gli elementi dell’architettura funzionale van Alberto Sartoris.

  
Huis Peeters, Deurne © huispeeters.be

16:30 | einde/ fin

REGISTREER ONLINE / INSCRIRE EN LIGNE

Schrijf u hier online in voor vrijdag 22.09 / Inscrire en ligne avant vendredi 22.09:

VOLZET/ PLEIN