van de Velde Year 2013

 

FR

2013 est également l’occasion pour Docomomo Belgium de célébrer le 150ème anniversaire de Henry van de Velde. L’Allemagne organise plusieurs expositions et tours guidés, axés surtout sur ses réalisations Art nouveau et les arts décoratifs. www.vandevelde2013.de est déjà en ligne. L’exposition « Henry van de Velde. Passion – Fonction – Beauté » vient au Musée du Cinquantenaire et sera visitable du 13 septembre 2013 au 12 janvier 2014.

Docomomo se fixe comme objectif de présenter l’œuvre moderne de Henry van de Velde en Belgique, en s’interrogeant sur son avenir.
Nous clôturerons l’année par une journée d’étude, avec une visite l’après-midi au chantier de la Boekentoren à Gand.

NL

In 2013 Viert DOCOMOMO Belgium de 150ste verjaardag van Henry van de Velde.
In Duitsland worden tentoonstellingen en rondleidingen georganiseerd met aandacht voor zijn vroege art-nouveaurealisaties en kunstwerken. www.vandevelde2013.de is al online. De tentoonstelling “Henry van de Velde. passie-Functie-Schoonheid” komt naar het Jubelparkmuseum in Brussel vanaf 13 september 2013.

DOCOMOMO zal zich concentreren op zijn moderne oeuvre in België, waarin de toekomst van zijn moderne meesterwerken centraal staat, “VDV: Next 100 Years?”.
Het jaar sluiten we af met een studiedag, gevolgd door een werfbezoek aan de Gentse Boekentoren.

OVERVIEW RELATED EVENTS 2013

Van de Velde in Thüringen und Sachsen 

go to the German website

EXPO – TOURS | spring 2013 | Weimar, Chemnitz and region – Germany

From 1902 to 1917, van de Velde was based in Weimar but was engaged throughout Europe, and it was during his time in Weimar that he created some of his greatest works. The dynamic Erfurt-Weimar-Jena region is celebrating the 150th anniversary of Henry van de Velde’s birth in 2013 by highlighting his achievements and those of his associates. Visitors will have the opportunity to acquaint themselves with all aspects of early modern art at a whole series of exhibitions and other events.

Find out more about the exhibitions and guided tours

 

12th International Bauhaus-Colloquium: Henry van de Velde and the Total Work of Art

 

go to the colloquium website

COLLOQUIUM| 04-07.04.2013 | Weimar – Germany

The 12th International Bauhaus-Colloquium at the Bauhaus-University Weimar, the oldest and most renowned conference on architectural theory and history in the German speaking realm, takes on the 150th birthday of the Belgian architect, artist and designer Henry van de Velde as a chance to ask for modern conceptions of the Gesamtkunstwerk (total work of art) in the 20th century and its impact on current architectural discourse. In this way, the colloquium will be dedicated to an important aspect of the Bauhaus’s history, as well as a key element of the modern conception of architecture in general…

Find out more

 

Van de Velde at Home

 

De hand van de meester vind je in elk detail van zijn interieur terug, zelfs in de garderobe van zijn vrouw en kinderen die poseren voor de foto.EXPO | 27.01-21.04.2013 | Osthaus Museum, Hagen – Germany

Exhibition Van de Velde at home  (resumption expo La Cambre – Maison De Bodt)

 

 

 

(NL) Fanfare / 150 jaar Henry van de Velde


EVENT | 03.04.13  – 13:00 | Harmoniepark – Antwerpen

150 jaar geleden werd Henry van de Velde geboren in Antwerpen, en wel op 3 april 1863.
Als ludieke aankondiging van een aantal evenementen rond deze architect en ‘Alleskünstler’ organiseren het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en hetKoninklijk Conservatorium Antwerpen, m.m.v. het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, een feestelijk moment op 3 APRIL 2013 om 13u. Locatie is het Harmoniepark, waar het monument van Van de Velde voor Peter Benoit (1934) opgesteld staat. Een gelegenheidsfanfare met studenten van het Conservatorium zal een deuntje van Benoit te berde brengen.

 lees meer

 

(NL) Van de Velde reis naar Weimar & lessenreeks

 

Amarant organiseert van 5 tot 11 mei een van de Velde reis naar Weimar, Duitsland (o.l.v. Luc Verpoest) (volgeboekt).
Daarnaast plant Amarant een lessenreeks over Henry van de Velde in Gent, Antwerpen en Brussel in november, met 4 lessen door Els Autrique (HvdV voor 1914) en Luc Verpoest (HvdV na 1918). Binnenkort meer hierover

 

Henry van de Velde: Passion – Function – Beauty

 

EXPO | 13.09.13 – 12.01.14 | Cinquantenaire Museum – Brussels

the exhibition Henry van de Velde – Passion – Function – Beauty will be a chronological survey of the life and work of this multi-facetted artist, based on a never previously seen assembly of works of art and a multitude of documents, including photographs and letters. It is being set up by the Royal Museums of Art and History in co-operation with the Klassik Stiftung Weimar.

find out more

 

 

(NL/FR) Henry van de Velde, Brieven van architecten / Henry van de Velde, Lettres d’architectes

 

Van de Velde aan zijn schrijftafel in Oberägeri, © Archief Raphael Verwilghen, LeuvenEXPO | 26.09 – 30.11.2013 | Koninklijke Bibliotheek / Bibliothèque Royale  – Brussels

NL De tentoonstelling ‘Henry van de Velde. Brieven van architecten’ biedt een intieme inkijk in de architecturale en amicale leefwereld van deze internationale Belg. Ze beslaat zijn zogenaamde tweede Belgische periode en laatste levensjaren in Zwitserland, van 1926 tot 1957. De mooie documenten tonen Van de Velde als een bevlogen briefschrijver met een prachtig handschrift en met zin voor een soms heel poëtische verwoording van zijn gedachten.

lees meer

FR L’exposition « Henry van de Velde. Lettres d’architectes » nous fait entrer dans l’intimité des amitiés nouées par ce grand Belge dans le monde de l’architecture internationale. Elle couvre sa “deuxième période belge” et les dernières années de sa vie, passées en Suisse, de 1926 à 1957. Dans ces élégantes missives à l’écriture superbe, le talent épistolaire Van de Velde brille d’un éclat particulier et il lui arrive de donner à sa pensée un tour éminemment poétique.

en savoir plus

 

(FR) Biennale Art Nouveau – Voir et Dire Bruxelles

 

VISITES GUIDÉES | 26.10 – 27.10.2013 | Bruxelles

Une façon originale de partir à la découverte de Bruxelles, Capitale de l’Europe et de l’Art Nouveau. Les 4 weekend d’Octobre 2013 !
Pour sa 7e édition, la Biennale Art nouveau et Art déco mettent l’accent sur l’oeuvre d’Henry van de Velde, à l’occasion du 150e anniversaire de sa naissance.
Comptant parmi les initiateurs du style Art nouveau, il est, considéré comme l’un des acteurs majeurs du mouvement.

en savoir plus

 

 

(NL) Activiteiten rond Henry van de Velde – Korei vzw

 

go to www.korei.be

In het najaar organiseert de gidsenvereniging Korei vzw verschillende activiteiten met de focus op Henry van de Velde naar aanleiding van het Henry van de Velde jaar 2013.

Vanaf oktober start Korei met interieurbezoeken aan enkele moderne meesterwerken zoals: La Nouvelle Maison en huis Wolfers. Van 24 tot en met 27 oktober plant Korei een reis naarWeimar en Dessau. In december zijn er twee lezingen over: VDV’s internationale carrière in het huis Gregoire-Lagasse op 7 december en een lezing over Maria Sèthe, de vrouw achter Henry van de Velde, in het nieuwe kantoor van Korei vzw op 15 december.

Reserveren is verplicht en kan via www.korei.be

 

RONDLEIDING: tentoonstelling Henry VDV – passie – functie en schoonheid| 5.10.2013 -11u | Brussel

De tentoonstelling in het Jubelparkmuseum geeft een chronologisch overzicht van het leven en het werk van deze veelzijdige kunstenaar aan de hand van een nooit eerder gezien ensemble kunstwerken en vele documenten zoals foto’s en brieven. Ze wordt georganiseerd door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis i.s.m. de Klassik Stiftung Weimar. Henry Van de Velde stond aan de wieg van de kunstschool waaruit het Bauhaus zou ontstaan en richtte in Brussel de kunstschool Ter Kameren op. Met zijn meubels, zilverwerk, porselein, juwelen, boekbanden en andere creaties wist hij als geen ander praktisch nut en elegante
stevigheid met elkaar te combineren. Hij verwierf er internationale faam mee.

Afspraak: KMKG, Jubelpark, 1000 Brussel
Zaterdag 5 oktober 2013 – 11u – 17 euro – duur: 1u30
Gids: Werner Adriaenssens

RONDLEIDING: Hotel Wolfers en het Glazen Huis | 12.10.2013 -10u30 | Elsene

De Brugmannwijk is genoemd naar Georges Brugmann, bankier, filantroop, ondernemer en investeerder. Het plan van de wijk, als een visgraatontwerp aangelegd, vertrekt vanuit de Louis Lepoutrelaan. De kerk van architect Camille Daman sluit het perspectief af. Een enorme waaier van bouwstijlen tussen de 19de eeuw en het interbellum typeert de wijk. De familie Wolfers bouwde met Henry Van de Velde een sobere woning in 1930-1931, net na zijn terugkeer uit Nederland op een vrij onregelmatig perceel met de ingang achteraan. Een beetje verder bouwt Paul Amaury Michel op een verrassende manier zijn eigen woonhuis “Het glazen huis” in 1935- 1936 volgens de principes van Le Corbusier. Revelaties in woonbeleving! Wandeling en twee interieurbezoeken.

Afspraak: ingang voor de kerk, Brugmannplein, 1050 Elsene
Zaterdag 12 oktober 2013 – 10u30 – 29 euro – duur: 6u
Gidsen: Jérémy Vansteenkiste & Sander Vanduppen

RONDLEIDING: Huis Gregoire-Lagasse en tentoonstelling VDV | 19.10.2013 -10u30 | Ukkel

Henry Van de Velde bouwt een sobere woning met witte muren en een plat dak voor professor G. Lagasse in 1933. Deze modernistische woning getuigt van een continue vernieuwende zoektocht naar de schikking van binnenvolumes rond een trappenschacht. In dit unieke kader vindt gedurende een 5- tot 6-tal weken (oktober – november 2013) een tweetalige tentoonstelling plaats onder de titel “VdV – Henry Van de Velde in de hedendaagse kunstenaarspraktijk”. De tentoonstelling benadrukt het gedachtegoed van Henry Van de Velde dat vandaag nog steeds actueel is in de beeldende kunsten. Met als achtergrond, het volledige en verschillende decennia-overspannende oeuvre van deze Belgische kunstschilder, ontwerper, vormgever, architect, docent en oprichter van een aantal kunstscholen, waaronder de School van Ter Kameren in Brussel, wordt ingegaan op de artistieke praktijk van vier hedendaagse beeldende kunstenaars.

Afspraak: Dieweg 292, 1180 Ukkel
Zaterdag 19 oktober 2013 – 10u30 – 19 euro – duur: 3u
Gids: Francis Denys &  Brecht Van Duppen

REIS NAAR WEIMAR & DESSAU | 24-27.10.2013  | Duitsland

Tijdens de reis willen we het belang van Henry Van de Velde benadrukken als sleutelrol in de internationalisering van de filosofische benadering van het “Gesamtkunstwerk”. Henry Van de Velde legde een internationaal parcours af. Naast zijn rijke oeuvre in België ontwierp hij huizen, een theater, een museum… in Duitsland, Nederland… Hij is ook erg belangrijk geweest als pedagoog met de oprichting van kunstscholen in Weimar en Brussel, waarbij de bouw, organisatie, vormgeving, en inhoudelijke structuur van de school en de ateliers op elkaar werden afgestemd. Cultuur bleek eens te meer een belangrijke hefboom in de internationale uitstraling van Brussel.

Reisprogramma volgt
Afspraak: 24, 25, 26, 27 oktober 2013

RONDLEIDING: Een toren vol wijsheid in Gent | 9.11.2013 -10u30 | Gent

Boekentoren Bouwblog (picture by: Geert Roels)In 1933 werd de 70-jarige Henry van de Velde belast met het ontwerpen van een nieuwe universitaire bibliotheek en de instituten voor Kunstgeschiedenis, Dierkunde en Farmacie. De ligging op het hoogste punt van de stad deed hem dromen van een baken, een teken van de universiteit, een symbool van wetenschap, wijsheid en kennis: zijn Boekentoren. Eindelijk na zoveel jaren is de restauratie
gestart.

Afspraak: Boekentoren, Rozier 9, 9000 Gent
Zaterdag 9 november 2013 – 10u30 – 15 euro – duur: 1u30
Gids: Sylvia Van Peteghem

RONDLEIDING: Polikliniek in Astene | 9.11.2013 – 10u30 | Astene

Dr. Martens liet in 1932 een polikliniek en een woning optrekken door Henry van de Velde. Deze kliniek heeft heel veel gelijkenis met zijn eigen woning in Tervuren “La Nouvelle Maison”. Het is een opmerkelijk gebouw in “nieuwe zakelijkheid”. Het interieur is hier even
belangrijk als het exterieur. Een “Gesamtkunstwerk”.

Afspraak: Emiel Clauslaan 136, 9800 Deinze – Astene
Zaterdag 9 november 2013 – 14u30 – 15 euro – duur: 10u30
Gids: Norbert Poulain

RONDLEIDING: Tentoonstelling: HVDV – Brieven van architecten | 16.11.2013 – 10u30 | Brussel

Deze tentoonstelling biedt een inkijk in de architecturale en sociale leefwereld van deze internationale Belg. Ze beslaat zijn tweede Belgische periode en zijn laatste levensjaren in Zwitserland. De documenten tonen Van de Velde als een bevlogen briefschrijver met een prachtig handschrift en met zin voor een poëtische verwoording.

Afspraak: Albertina, Keizerlaan 2, 1000 Brussel
Zaterdag 16 november 2013 – 10u30 – 10 euro – duur: 1u30
Gids: Ellen Van Impe

RONDLEIDING: La Nouvelle Maison | 23.11.2013 -11u | Tervuren

[meamnet.polimi.net_2.jpg]Als Henry Van de Velde terugkeert naar België zet hij een beslissende stap naar het modernisme met de bouw van zijn eigen woning in Tervuren. Een subtiel spel van bouwvolumes. Beweging wordt gesuggereerd door de uitkragende elementen. Een huis met enorme
expressiviteit!

Zaterdag 23 november 2013 – 11u00 – 15 euro – duur: 1u30
Gids: Jérémy Vansteenkiste

 

RONDLEIDING: tentoonstelling Henry VDV – passie – functie en schoonheid| 30.11.2013 -11u | Brussel

De tentoonstelling geeft een overzicht van het leven en het werk van de kunstenaar aan de hand van een ensemble kunstwerken en vele documenten. Ze wordt georganiseerd door de KMKG i.s.m. de Klassik Stiftung Weimar.
Henry Van de Velde stond aan de wieg van de kunstschool waaruit het Bauhaus zou ontstaan en richtte in Brussel de kunstschool Ter Kameren op.Met zijn meubels, zilverwerk, porselein, juwelen, boekbanden en andere creaties wist Van de Velde als geen ander praktisch nut en elegante stevigheid met elkaar te combineren. Hij verwierf er internationale faam mee.

Afspraak: KMKG, Jubelpark, 1000 Brussel
Zaterdag 30 november 2013 – 11u00 – 17 euro – duur: 1u30
Gids: Werner Adriaenssens

LEZING: Weimar/La Cambre in het huis Gregoire-Lagasse | 7.12.2013 -14u | Ukkel

In de modernistische woning die Henry Van de Velde bouwt voor professor G. Lagasse in 1933, organiseren we een lezing over zijn internationale uitstraling.
Henry Van de Velde stond aan de wieg van de kunstschool waaruit later het Bauhaus zou ontstaan. Hij kreeg in 1902 van de groothertog van Saksen-Weimar de vraag om de kunstnijverheidsschool (1902-1914) van Weimar te organiseren en te ontwerpen. Hij wordt er benoemd tot directeur van de school en introduceert een nieuw pedagogisch model. In 1925 keert hij terug naar België en
wordt professor aan de universiteit van Gent. Hij ontwerpt de bibliotheek met de boekentoren en richt een nieuw instituut op in de abdij van Ter Kameren – het Hoger Instituut voor architectuur en Sierkunsten (1926-1935) – waar hij directeur van wordt. Zo vond het gedachtegoed zijn weerklank in Brussel.

Afspraak: Huis Grégoire, Dieweg 292, 1180 Ukkel
Zaterdag 7 december 2013 – 14u00 – 15 euro – duur: 1u30
Spreker: Alexander Vander Stichele

RONDLEIDING: La Cambre en de huizen Cohen & Debodt | 14.12.2013 -10u | Elsene

De beroemde architect was van 1927 tot 1936 directeur van La Cambre in Brussel. Hij richtte een kunstinstituut op naar het voorbeeld van de Kunstgewerbeschule. Op de Rooseveltlaan in de buurt van de universiteitssite ULB bouwt hij een heel opmerkelijk  Modernistisch huis voor de industrieelGeorges Cohen en een tweewoonst De Bodt, met een gemeenschappelijke tuin.

Afspraak: ingang Abdij van Ter kameren, 1050 Elsene
Zaterdag 14 december 2013 – 10u00 – 22 euro – duur: 2u30
Gids: Alexander Vander Stichele & Cécile Mairy

LEZING: Maria Sèthe, de vrouw achter Henry van de Velde | 15.12.2013 -10u30 | Brussel

Henry Van de Velde, universeel kunstenaar, verwierf een internationale uitstraling. Hij huwt met Maria Sèthe een vrouw uit een bemiddeld en artistiek milieu. Maar wie kent Maria Sèthe? Welke rol heeft ze gespeeld in het zijn leven, zijn artistieke oeuvre, de contacten, de materiële en administratieve rompslomp, het rechthouden van een huishouden…? Na een ontmoeting bij vrienden aan de kust in Cadzand schrijft Maria Sèthe een brief aan haar toekomstige echtgenoot ‘Ik ben de vrouw, die tot elke prijs uw geluk
wil’. De brieven, bewaard in de Koninklijke Bibliotheek geven een beeld over haar rol als echtgenote, vrouw, moeder en assistente.

Afspraak: Zaterdagplein 6, 1000 Brussel
Zondag 15 december 2013 – 10u30 – 15 euro – duur: 1u30
Afsluiting van het Henry Van de Velde jaar met een drankje en
presentatie van de nieuwe kantoren van Korei
Spreker: Arlette Clauwers