(NL) Expo architect Jos Van Driessche in Lokeren

By DOCOMOMO Belgium / June, 24, 2017 / 0 comments

EXPO & fietstochten | 24.06-08.10.2017 | Stadsmuseum, Lokeren

Van 24 juni tot en met 8 oktober 2017 zet het Stadsmuseum van Lokeren architect en stedenbouwkundige Jos Van Driessche in de kijker.

Architect en stedenbouwkundige Jos Van Driessche werd 87 jaar geleden in Lokeren geboren.
Nadat hij in 1954 als architect afstudeerde, volgde hij internationale stages in Zwitserland en Duitsland. In 1957 nam hij deel aan het internationale congres ‘Die Stadt von Morgen’ waar vooraanstaande architecten zoals Oscar Niemeyer, Hans Sharoun, Alvar Aalto en Le Corbusier binnen de geest van de naoorlogse weder- opbouw sociale woningbouwprojecten presenteerden.

Na de terugkeer naar zijn geboortestad, nam Van Driessche deel aan een groot aantal architectuurwedstrijden. Hij maakte plannen voor sociale woonwijken in Marcinelle, een cultureel centrum in Kinshasa, een theater in Luxemburg en de zeer vernieuwende parochiekerk Heilige Bernadette in Mortsel. In 1959 werd zijn ontwerp voor de woning Dierickx (Antwerpse Steenweg) gelauwerd met de 1ste vermelding Prijs Van De Ven. Nog in datzelfde jaar ontwierp hij in Lokeren Villa Moerman (Gentse Steenweg). Al deze projecten waren de aanzet van een groot aantal realisaties die zich in de regio’s Gent, Lokeren en Antwerpen situeren. In Lokeren ontwierp hij samen met collega’s de tuinwijk Sparrenhof (1962-1965) en de ‘Kopkerk’ (1967- 1969).

In Vlaanderen is Jos Van Driessche voornamelijk bekend als één van de drie ontwerpers van het Museum van Deinze en de Leiestreek (1981), het eerste museumgebouw dat sinds WOII in België werd opgetrokken.

Tegelijk werden ook grootschalige en prestigieuze ontwerpen voor ver daarbuiten gemaakt: de urbanisatie van Maspalomas in Gran Canaria, de urbanisatie van Side in Turkije, de opera van Madrid, een roterende restauranttoren in Abu Dhabi, de Pahlavi National Library in Teheran en de prestigieuze 1ste prijs Regulo d’Oro onder voorzitterschap van de Italiaanse architect Gio Ponti.

Pas nu wordt een selectie uit het uitgebreide archief voor het eerst aan het brede publiek getoond door middel van maquettes en gedigitaliseerde archiefstukken. In het Stadsmuseum Lokeren kan je voor het eerst met het veelzijdige werk en de innemende persoonlijkheid van deze grote architect en stedenbouwkundige van eigen bodem kennismaken.

Rondleiding tentoonstelling
3,40 euro pp

Fietstochten met gids langs de Lokerse realisaties van Jos Van Driessche
6/8, 10-12u
10/8, 14-16u
Gratis, inschrijven verplicht.
Startpunt: Infopuunt Toerisme, Markt 2, Lokeren

Info & reservaties:
Infopunt Toerisme, Markt 2, 9160 Lokeren
toerisme@lokeren.be • 09/340 94 74

bron: www.vandriessche.com

Bekijk hier een filmpje over zijn eigen woning.