Peter Behrens (1868-1940)

By DOCOMOMO Belgium / July, 9, 2013 / 0 comments

EXPO | 19.06.2013 – 27.10.2013 | Design museum Gent – Gent

From jugendstil to industrial design
The German painter, designer, typographer and architect Peter Behrens was not only a contemporary of Henry van de Velde, but they also shared biographical characteristics and artistic opinions. Moreover, Behrens was also the most communicative.

Behrens_waterketel_designmuseumgent

(NL) Van jugendstil tot industriële vormgeving

De tentoonstelling ‘Peter Behrens. Van jugendstil tot industriële vormgeving’ toont het omvangrijke oeuvre van de Duitse ontwerper/architect, gaande van boekvormgeving tot typografie, keramische ontwerpen, meubilair, textiel, glaswerk, affiches tot zilverwerk. Peter Behrens geniet zijn internationale bekendheid als ontwerper voor AEG. In 1907 kreeg hij niet alleen de opdracht om nieuwe fabrieken te ontwerpen, maar ook om de huishoudtoestellen een nieuwe vorm te geven en een corporate identity te ontwikkelen. Daarnaast maken ontwerpen van tijdgenoten, zoals Dresser, Ashbee, Hoffmann, Müller, Riemerschmid en Van de Velde, deel uit van de indrukwekkende presentatie. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Klassik Stiftung Weimar.

lees meer

Gelijktijdig met bovenstaande tentoonstelling loopt de tentoonstelling “Peter De Greef (1901-1985), illustrator van bladmuziek

PrikkeldraadDe tentoonstelling brengt een selectie gekleurde omslagen voor bladmuziek van de hand van Peter De Greef. In de eerste helft van de twintigste eeuw was hij een van de meest productieve en belangrijke Belgische ontwerpers van muziekpartituren. Zijn oeuvre evolueerde van de art-decostijl naar die van de toen ontluikende stijl van de stripverhalen. De stukken komen uit de collectie van de Nederlander Rob Aardse. Een aantal jaar geleden verwierf het Design museum Gent het Belgische materiaal. Hieruit maakt de heer Norbert Poulain, voorzitter van Interbellum, een keuze en vult die aan met topstukken uit privéverzamelingen.

lees meer

 

bron: www.designmuseumgent.be