(NL) Grondige renovatie van 25 miljoen euro redt Atoomdorp van de sloop
Grondige renovatie redt Atoomdorp van de sloop
Privéparnter investeert 25 miljoen euro in 300 wooneenheden
Het Atoomdorp in Mol zal vanaf 2018 een grondige renovatie krijgen. Dit gebeurt door een privépartner die daarna een erfpacht van dertig jaar verwerft. SCK en VITO blijven wel eigenaar van de 312 wooneenheden.
Vijf jaar geleden wilde VITO nog een deel van de residentiële Atoomwijk aan de Boeretang in Mol afbreken, maar de sloopvergunning werd niet toegekend. Daarmee was de wijk nog niet gered, want heel wat wooneenheden voldeden niet langer aan de huidige normen. Een grondige renovatie is broodnodig en deze zal er nu komen vanaf volgend jaar.
De modernistische wijk werd eind jaren 50 gebouwd om de werknemers van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en later van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) te huisvesten. Ze bestaat uit villa’s, gekoppelde huizen, studio’s, dormitories (soort studentenkot, red) en appartementen. Het SCK bezit 184 wooneenheden en VITO 128, waarvan 120 verspreid over vier appartementsblokken. Het speciale gebouw met de studio’s won in 1957 de architectuurwedstrijd Prijs Van de Ven.
Hoge renovatiekost
“We hebben de wijk altijd onderhouden en we zijn ook nooit voorstander geweest om deze volledig af te breken”, zegt Christian Legrain, secretaris-generaal van SCK. “Zo werden de studio’s aan de binnenkant volledig vernieuwd. Ook de buitenkant van de dormitories en de gekoppelde huizen werden al onder handen genomen. Ze kregen nieuwe ramen, een likje verf en een nieuw dak.”
Omdat woningen renoveren niet de kerntaak van het SCK is en omdat de renovatiekost te hoog opliep, besloten ze een privéparnter onder de arm te nemen om de hele wijk te renoveren en aan te passen aan de huidige normen. “Over twee maanden weten we welke parnet zal instaan voor de renovatie”, zegt Legrain. “De totale renovatiekost zal tussen de 20 en 25 miljoen euro bedragen. Mogelijk zullen alle geobuwen bewaard blijven, misschien op enkele villa’s na.”
Gefaseerde aanpak
Na de renovatie zal de privépartner de atoomwijk voor dertig jaar in erfpacht krijgen. De huurinkomsten zullen dan voor die partij zijn. Deze zal ook instaan voor het onderhoud van de wooneenheden, de omgeving en de wegen. Het SCK en VITO blijven eigenaar van de gebouwen.
Als alles goed verloopt, kan de renovatie al begin volgend jaar van start gaan. Dit zal in fases gebeuren en ongeveer twee tot drie jaar duren. “Als alles vastligt, zullen we de bewoners ook gedetailleerd informeren”, zegt Christian Legrain. “Niemand zal onnodig uit zijn of haar woonst worden gezet.”
De bewoners zijn opgetogen met de renovatie. “Ik woon al tien jaar in een studio”, zegt Jan. “De woningen zijn in orde, maar een renovatie is toch nodig om ze naar de moderne tijd te brengen. Het is fijn om te horen dat de wijk blijft bestaan.”
Saskia Van Gestel
bron: Gazet Van Antwerpen
Lees meer over het Atoomdorp op de At Risk-pagina.