PUBLICATIONS

(NL) Het Atoomdorp Mol – Bouwen voor het Kerntijdperk

Author: Anke Maes, Anne Verledens, Serge Migom

Publisher: Provincieraad van Antwerpen Antwerpen (2008)

Pages: 96

Language: Dutch

ISBN: 9789076099750

Publicatie uit de reeks Erfgoedgidsen

Deze erfgoedgids gaat dieper in op de boeiende site rond het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. De auteurs vertrekken vanuit de transformatie van het Kempische landschap in de tweede helft van de 19de eeuw. De aanleg van kanalen en de spoorlijn Antwerpen-Neerpelt betekende de start van de ontsluiting van dit gebied en een groeiende industrialisatie. Een van de vele bedrijven was het Studiecentrum voor Kernernergie dat in die specifieke plek ver van Brussel allerlei voorwaarden vervuld zag om een eigen site te bouwen.

In een eerste deel komt die geschiedenis van het studiecentreum aan bod, nadien het bouwen van de reactors en de verschilldende gebouwen voor wetenschappelijk onderzoek en tot slot de evolutie van de opdracht en missie van het Centrum tussen de beginjaren en vandaag.

In een tweede luik belicht architecte Amke Maes (Erfgoed en Visie) de verschillende gebouwen en hun architecten. Ze vertrekt daarbij van de opdracht, het programma en de inplanting en hoe de architecten Jacques Wybauw, Pierre Coulon en André Noterman dit samen met een team van ingenieurs en aannemers creatief invulden. Naast de technische gebouwen komt vooral ook de residentiële wijk aan bod zoals de woonblokken, de rijhuizen en villa’s. Ook de gebouwen met een sociale functie worden geïllustreerd met plannen, foto’s van vroeger en nu. De vele afbeeldingen uit vroegere architectuurtijdschriften onderstrepen het belang dat critici toen al hadden voor dit uniek patrimonium.

Auteur Serge Migom besluit deze Atoomgids met een bijdrage over bouwen voor bedrijven in de Kempen en onderstreept dat deze vorm van architectuur meer aandacht verdient. De gids verschijnt op het moment dat een deel van de woningen met afbraak is bedreigd.

bron: www.openbaarkunstbezit.be

De publicatie online bestellen via openbaarkunstbezit.be