PUBLICATIONS

(NL) Architectuur in de golden sixties – De Turnhoutse School

Author: Yves De Bont and Francis Strauven

Publisher: Uitgeverij Lannoo (2012)

Dimensions 220 x 270 mm

Pages: 352

Language: Dutch

ISBN: 9789401403153

download pdf van het boek via www.boek.be

In de jaren 1960 verscheen de laatmodernistische architectuur in het Belgische straatbeeld. Ook in Turnhout. Daar leverden verschillende architecten hun bijdrage: Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz. Hun werk staat bekend als ‘de Turnhoutse School’ en wordt tot het beste van de golden sixties in Vlaanderen gerekend.
Architectuur in de golden sixties geeft een inzicht in het unieke van deze periode en werpt een blik achter de schermen van de architectuur. De studies, reizen, relaties met de bouwheren, en onderlinge samenwerkingen: het volle leven van de architecten komt ruim aan bod. Aan de hand van meer dan 500 plannen en foto’s wordt de eigenheid en de evolutie van hun architectuur uitgelegd. Het boek volgt ook stapsgewijs hoe de grotere projecten, zoals de Parkwijk, de lagere school Sint-Victor en het cultureel centrum de Warande, door samenwerking tot stand kwamen.
Architectuur in de golden sixties is een bevoorrechte getuigenis van de culturele bloei in de jaren zestig. Het is een must voor architectuurminnenden en voor wie de golden sixties wil herontdekken.

website: Lannoo.be

website: www.ar-tur.be  (meer informatie + kaarten met locaties van realisaties door de ‘Turnhoutse School’)

bron: www.vai.be