PUBLICATIONS

(NL) Adriaan Martens en Henry Van de Velde Geneeskunst aan de Leie

Author: Benoît Vandeputte

Publisher: Stichting Kunstboek, Oostkamp, (2018)

Language: Dutch

ISBN: 9789058565976

Dit najaar is het 50 jaar geleden dat dokter Adriaan Martens (1885-1968) is overleden. In 1931 deed hij beroep op de toen reeds 68 jarige Henry Van de Velde om een polykliniek voor Inwendige Ziekten (1934) te bouwen in Astene. Aan de overzijde van de straat en langs de Leie werd de woning met als naam “Landing” opgetrokken (1935).
De auteur gaat eerst in op de figuur van Martens, zijn politieke en Vlaamse overtuiging wat hem dwong om na WO I te verhuizen naar Nederland. Van 1918 tot 1929 verbleef Martens in Middelburg. Uitvoerig wordt ook de “Zaak Martens” uit 1939 besproken, de heftige politieke discussie toen hij werd voorgesteld als lid van de Academie voor Geneeskunde. De titel van het boek “Geneeskunst” verwijst naar Martens als kunstverzamelaar en ook als schilder.

In het tweede deel van het boek worden uitvoerig de twee gebouwen in Astene geanalyseerd met oud- en nieuw fotomateriaal. De nadruk ligt ook op het materiaalgebruik en de verzorgde details. Interessant is de studie van het meubilair in de woning en ook het onderzoek naar het kleurgebruik. Voor woning “Landing” deed Martens beroep op de tuin- en landschapsarchitect Georges Wachtelaer (1902-1984) en die wordt grondig besproken. In 1939 wordt aan de zuidzijde de tuin vergroot door Martens zelf, een omsloten groenzone als “de Begijnentuin”.
De polykliniek kreeg in 1994 een bescherming als monument en is in het geheel veel beter bewaard gebleven dan de woning. De woning werd in de loop der jaren zwaar verbouwd tot restaurant. De recente aanpassingen streven ernaar om zo dicht mogelijk de oorspronkelijke bouwplannen te volgen.

Benoît Vandeputte is architect, studies aan Faculteit Architectuur KULeuven Gent en behaalde een Master in de Monumentenzorg aan het Raymond Lemaire International Center of Conservation(KULeuven). Zijn eindverhandeling had als onderwerp Van de Velde in Astene, een werk waarvoor hij ook de Scriptieprijs kreeg van de Provincie-Oost Vlaanderen. Het is dit studiewerk dat nu in verkorte versie beschikbaar is voor een ruimer publiek.

Marc Dubois