PUBLICATIONS

(NL) Modern Bouwen in Brasschaat 1945-1975

Author: Georges Goffin, Jan Moereels, Nel Lernout & Jo Van Bouwel

Publisher: Roularta books, Brussels (2005)

Pages: 160

Language: Dutch

ISBN: 9054669225

In een vervolg op drie (foto)boeken over de architectuur van het interbellum in Brasschaat, Deurne en Mortsel, heeft hetzelfde team een boek gemaakt over de architectuur in Brasschaat tijdens de periode 1945-75.

De grootste drijfveer is de aandacht van het grote publiek vestigen op de waardevolle architectuur uit die periode. Steeds meer, dikwijls boeiende, gebouwen uit de jaren ‘50 en ‘60 zijn bedreigd. Bij het doorlopen van de duizenden bouwaanvragen werden verschillende pareltjes teruggevonden: Callebout, De Roover, Dessauvage, Hoppenbrouwers, Stynen, maar ook minder bekende architecten als Michielsen of Wauters blijken schitterend werk gepresteerd te hebben.

Het boek behandelt de periode vanuit acht thema’s: de wederopbouw en naoorlogse ontwikkeling van Brasschaat, bouwen met referenties aan…, bouwen vanuit een programma over bouwen en/of wonen, witte villa’s, stijloefening in een groter geheel: de openluchtschool Sint-Ludgardis, brutalistische tendenzen, sculpturale vormen en articulatie en vernuftige eenvoud.

Het resultaat is een uitgave waarin ruim dertig woningen en een groter, uitzonderlijk complex wordt besproken en met veel foto’s en plannen, uitvoerig geïllustreerd.

www.vai.be