(NL) Woning architect Paul Stevens met sloop bedreigd

By DOCOMOMO Belgium / March, 5, 2013 / 0 comments

De eigen woning van architect Paul Stevens (1903-1973) wordt met sloop bedreigd.
Verschillende organisaties waaronder Stad & Architectuur en DOCOMOMO Belgium dienden een bezwaarschrift in. 

woning architect Paul Stevens

Paul Stevens bouwde deze villa in 1933 te Winksele.
In leuven realiseerde hij later diverse beeldbepalende gebouwen, waaronder de hoogmaalderij Hungaria (1940-41) en de Brouwerijen Artois (1947-48) aan de Leuvense Vaartkom.

Lees meer op onze ‘AT RISK‘-pagina
Download pdf met meer informatie

Vandaag verscheen naar aanleidingen van de bezwaarschriften onderstaand artikel in De Standaard:

“Woning architect Paul Stevens met sloop bedreigd”

Dertig was de architect Paul Stevens (1903-1973) toen hij deze vroegmodernistische woning in Winksele nabij Leuven bouwde. Nu wil een projectontwikkelaar de plaats van het huis en het omliggende park verkavelen, en er twintig bouwpercelen van maken.

De organisatie Stad en Architectuur en de internationale groepering Docomomo tekenen protest aan. Het gebouw staat op de lijst van het Bouwkundig Erfgoed, maar is niet beschermd. Toen de familie Stevens het in 2006 verkocht, plande de nieuwe eigenaar er een galerie en was er nog geen enkele bedreiging.

Architectuurhistoricus Francis Strauven noemt het huis belangrijk patrimonium. ‘Er zitten vroegmoderne elementen in van Frank Lloyd Wright, Le Corbusier en Neutra. Stevens heeft die invloeden en referenties zeer persoonlijk verwerkt. Het huis vertoont een complexe stapeling van volumes, opengewerkt met grote horizontale raampartijen en het is perfect afgestemd op de parkachtige tuin.’

De gemeente Winksele moet nog beslissen over de bouwaanvraag. Er is een snelprocedure ingezet om het gebouw alsnog te beschermen. Daarover moet minister Geert Bourgeois (NV-A) zich uitspreken.

bron: De Standaard