(Nl) Villa Bloemenwerf te koop voor 2,45 miljoen euro

By DOCOMOMO Belgium / June, 25, 2013 / 0 comments

Villa Bloemenwerf, van de Belgische architect Henry van de Velde, staat sinds een week te koop voor 2,45 miljoen euro. Dat bevestigt het immokantoor Trevi, dat het pand in opdracht van de kinderen van Van de Velde verkoopt. Zowel de villa als de tuin van 27 are in de Brusselse gemeente Ukkel zijn beschermd als monument.

Villa BloemenwerfVilla Bloemenwerf was het eerste huis dat de in 1957 overleden art-nouveau-architect Henry van de Velde heeft ontworpen. In 1895 creëerde hij zijn pand dat een plek moest zijn om te ontspannen, maar ook om te werken. Hij ontwierp ook de decoratie, zijn vrouw ontfermde zich over de tuin. De totale woonruimte bedraagt 460 vierkante meter en is omgeven door een tuin van 27 are.

De kunstenaar en zijn echtgenote woonden in de villa tot 1900. Daarna vestigden ze zich in Duitsland. Hun kinderen zijn eigenaar van het pand en proberen het nu via immokantoor Trevi te verkopen. Eerder probeerden ze dat volgens het kantoor al tevergeefs via het Fonds Henry van de Velde en liefhebbers.

De villa staat te koop voor 2,45 miljoen euro. “Het is enorm moeilijk om zo’n pand naar waarde te schatten“, zegt Charles Brocorens van Trevi. “En hoe we daar toch in slagen, is het geheim van de immobiliënsector.” Nog volgens het immokantoor moet het pand meer gezien worden als een kunstwerk dan als een huis, al is het perfect bewoonbaar. Net als de villa zelf en de tuin zijn ook enkele meubels in het huis beschermd, die dus moeten blijven staan.

Bron: deredactie.be (Belga)