(NL) Tijdschriften Bâtir & L’Ossature métallique online!

By DOCOMOMO Belgium / February, 15, 2016 / 0 comments

De Universiteitsbibliotheek Gent stelt de architectuurtijdschriften Bâtir en L’Ossature métalique online beschikbaar via de catalogus.

De tijdschriften werden gedigitaliseerd tijdens het project Digitalisering Belgische architectuurtijdschriften, een gezamenlijk project van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het CVAa, UGent en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, met financiële steun van de Koning Boudewijnstichting (Fonds Baillet Latour).

Bâtir

batir33Bâtir (1932-1940) was een kortlopend maar erg invloedrijk tijdschrift uit het interbellum, een onbetwiste bloeiperiode in de Belgische architectuur(pers). In een verzorgde vormgeving hield het tijdschrift de vinger aan de pols van de actualiteit met goed gedocumenteerde themanummers. Er verschenen 88 nummers van Bâtir.

De ingescande nummers komen uit de collectie van de UGent en zijn online doorzoekbaar op lib.ugent.be/batir/

 

L’Ossature métallique

L'Ossature Métallique, collectie Koninklijke Bibliotheek van BelgiëL’Ossature métallique verscheen vanaf 1932 als tijdschrift van het Centre Belgo-Luxembourgeois d’Information de l’Acier, ter promotie van staal als bouwmateriaal. Het tijdschrift bestond aanvankelijk  uit overgenomen artikels, maar gaandeweg zorgde een redactie van ingenieurs zelf voor artikels, fotografisch materiaal en technische documentatie. Na 1954 werd het tijdschrift opgevolgd door Acier, Stahl, Steel.

De tijdschriften, gescand tijdens het project Digitalisering Belgische architectuurtijdschriften, komen van de Universiteitsbibliotheek Gent, aangevuld met exemplaren uit de collectie van Infosteel.

L’Ossature métallique is online doorzoekbaar op lib.ugent.be/ossature.

bron: www.cvaa.be