(NL) Themanummer Vrouwen en Design in België

By DOCOMOMO Belgium / March, 30, 2024 / 0 comments

Het project Wiki Women Design Project (2020 >…) zette een mijlpaal door vrouwelijke ontwerpers en hun invloed op het Belgische designlandschap zichtbaar te maken. Op vraag van redacteuren Katarina SerulusJavier Gimeno-Martinez en Marjan Sterckx werd een deel van het onderzoek uitgewerkt tot wetenschappelijke bijdragen voor het nieuwe themanummer van het Tijdschrift voor Interieurgeschiedenis en Design.

Vrouwen en design in België

Het nummer bevat zes essays die de rol van vrouwen in het ontwerponderwijs, het culturele veld, de praktijk én de industrie belichtten en dit vanuit diverse disciplines zoals design, (interieur)architectuur en textielontwerp. Naast de essays kregen negen figuren die aan de oppervlakte kwamen via Wiki Women Design een uitdieping in een portret. Onze aandacht valt in het bijzonder op het portret van de Jeanne Van Celst- Emonts (1889-1983) de eerste vrouw die als architect werd erkend in België in 1925 door de Société Centrale d’Architecture de Belgique (SCAB).

 Net zoals Wiki Women Design is het themanummer een opstap naar een inclusieve ontwerpgeschiedenis. Zoals de redacteuren in de introductie aangeven is er nog veel werk om de gendergap in archieven en collecties te verkleinen.

meer over Wiki Women Design

Tijdschrift voor Interieurgeschiedenis en Design

Het tijdschrift wil een forum bieden en een stimulans betekenen voor het wetenschappelijk onderzoek, in het bijzonder in België en Nederland, naar de geschiedenis van het interieur en design. Hieronder verstaan we historische interieurs (privaat en publiek, vaste afwerking en inrichting), meubelkunst, kunstnijverheid, juweel-en edelsmeedkunst, objects d’art en gebruiksvoorwerpen in keramiek, glas, zilver, leder, enz., product design, grafische vormgeving, textiel en mode. Geografisch ligt de klemtoon op de Lage Landen, oftewel België en Nederland, als bijzonder rijk doch nog grotendeels onontgonnen studiegebied. Het tijdschrift wordt uitgegeven door Peeters Publishers.

Bestel het themanummer

bron & info: www.vai.be