(NL) SOS Station Kortrijk: dien een bezwaar in voor 15/09

By DOCOMOMO Belgium / September, 5, 2023 / 0 comments

Onlangs werd het openbaar onderzoek opgestart over de sloop van het station van Kortrijk (meer info op onze At Risk pagina). Lokale organisaties en de Vlaamse Vereniging voor Industrieel Erfgoed (VVIA) roepen op om voor 15 september een bezwaarschrift in te dienen bij de stad.

Sedert enkele jaren en vooral sedert het Europees Jaar van het Spoor (2021) zetten lokale organisaties en VVIA zich in voor het behoud van het wederopbouwstation van Kortrijk.
Maar ondanks alle tussenkomsten en protesten blijven NMBS en de stad Kortrijk volharden om het te slopen en door een duur en megalomaan project te vervangen. De totale kostprijs van de nieuwbouw en infrastructuur zouden 89 miljoen euro + BTW bedragen – maar met de ervaring van Luik en Bergen in het achterhoofd is het de vraag of het bij die som zal blijven.
Los van het feit dat als gevolg van de plannen een belangrijk historisch station verloren zou gaan, moet men ook een vraag stellen naar het gevolg van deze exhuberante kosten.
Voor andere stationsin de regio, waar de toegankelijkheid van de perrons een probleem is voor mindermobiele mensen, is er geen geld meer. In de regio hebben tal van stations als nog geen verhoogde perrons, en zijn de hoger gelegen perrons van Harelbeke, Waregem,… niet met een lift te bereiken. In Waregem, waar men sinds 1990 tevergeefs op een betere toegankelijkheid aandringt werd daarvoor begin dit jaar actie gevoerd.

lees verder

Bron: www.industrieelerfgoed.be