(NL) Re: Dessauvage. Moderne kerken herbekeken
Vijftig jaar geleden werd in Rome het Tweede Vaticaans Concilie (1962-65) gehouden. De impact hiervan op de kerkarchitectuur kwam in België het meest radicaal tot uiting in het werk van Marc Dessauvage (1931-84). Zijn kerk-gebouwen waren opgetrokken uit baksteen, beton en glas, en hadden geen klokkentoren of kruisbeelden aan de buitenkant. In de postconciliaire geest was het kerkgebouw namelijk geen tempel meer voor een abstracte godheid, maar een huis voor de gelovige gemeenschap. Vijftig jaar later is de context grondig anders.
In Re: Dessauvage stellen studenten van de Faculteit Architectuur van de KU Leuven en de studenten LUCA School of Arts, campus Sint-Lukas Brussel, afstudeerrichting fotografie de vraag naar de betekenis van de moderne kerkarchitectuur in een context van versplinterde, grotendeels individuele geloofsbeleving. De gebouwen van Dessauvage vormen hierbij de grondstof voor creatie en discussie. De tentoonstelling toont het resultaat van dit artistiek onderzoek en brengt via fotografie, tekeningen, tekst, maquettes en video een bijzondere dialoog tot stand tussen architectuur, religie en kunst.
“Re: Dessauvage. Moderne kerken herbekeken” loopt van 25 mei tot 26 juni en is vrij toegankelijk elke werkdag van 9 tot 17 uur.
Re: Dessauvage kwam tot stand in het kader van het Onderzoekseminarie architectuurgeschiedenis o.l.v. Sven Sterken en Eva Weyns (Faculteit Architectuur, KU Leuven) en Danny Veys en Jan Van Goidsenhoven (LUCA School of Arts).
De tentoonstelling geniet de steun van de Vlaamse Overheid, de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, KADOC-KU Leuven en LUCA School of Arts, campus Sint-Lukas Brussel.