(NL) Op de bres voor ons modernistisch erfgoed

By DOCOMOMO Belgium / May, 10, 2016 / 0 comments

Architectuurwijzer wil het Limburgse modernistisch erfgoed redden van de sloophamer en van verval. Ze delen de visie van architect Luc Vanmuysen die onlangs een oproep lanceerde: “Toon hetzelfde engagement en dezelfde zorg voor onze modernistische architectuur, als voor ons eeuwenoud patrimonium.” Het was een directe reactie op een artikel waarin Het Belang van Limburg de afbraak van zijn eigen gebouwen aankondigde, gebouwd in de jaren zestig-zeventig en “een pareltje van modernistische betonarchitectuur”.

20160502_AW limburg

Er zijn heel wat voorbeelden. Hoewel geklasseerd en beschermd, werd onlangs historisch huis Sternotte aan de Kuringersteenweg in Hasselt met spoed afgebroken omdat het grote scheuren vertoonde. Hetzelfde lot dreigt voor de beschermde woning Douchar in de Koningin Astridlaan (zie foto) – in Hasselt beter bekend als huis Stynen naar de architect die het ontwierp. Het pand, gecamoufleerd met een groot reclamebord, is inmiddels onbewoonbaar verklaard.

Ook Genk telt een magnifiek modernistisch erfgoed. Denk daarbij niet alleen aan het mijnerfgoed, maar ook aan de moderne villa’s (van toparchitecten zoals Marc Dessauvage) en de moderne stedenbouw in het centrum. Met de renovatie van Shopping 1, één van de eerste shoppingcentra, toont Limburg hoe succesvolle renovaties ons bouwkundig erfgoed een nieuw leven kunnen geven.
Zoals Nietzsche het al stelde, moet elke generatie een nieuw evenwicht vinden tussen behouden en afbreken, tussen vereren en verguizen. Architectuurwijzer pleit ervoor om markante modernistische gebouwen te klasseren, zodat ze bewaard kunnen worden voor de toekomst. Maar waar nog meer nood aan is, is aan respect voor deze gebouwen als onderdeel van ons bouwkundig erfgoed. Expertise en onderzoek zijn hier essentieel: manieren van restauratie, herbestemming en onderhoud vragen onze aandacht.

Architectuurwijzer wil een katalysator zijn binnen dit debat. Volgende week hét gespreksonderwerp in de lezing ‘Omgaan met modernistisch erfgoed / Restauratie van Mies-meesterwerken‘. UHasselt Faculteit Architectuur en Kunst nodigt twee sprekers uit: architect Gunny Harboe (specialist in monumentenzorg) en architect Menno Homan (voorzitter van de Monumenten- en Welstandscommissie in Maastricht).
Lees Meer

bron: Architectuurwijzer