(NL) Nederlandse architectuurfoto’s 1ste helft 20ste E op Flickr Commons

By DOCOMOMO Belgium / April, 5, 2014 / 0 comments

Het Rotterdamse Nieuwe Instituut (NAi) presenteert foto’s uit het archief op Flickr Commons. Een collectie van ongeveer 800 architectuurfoto’s uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Flickr Commons is de ‘erfgoedafdeling’ van de photo-sharing site Flickr, waarop erfgoedinstellingen verweesde fotografische werken presenteren.

(zie ook Architectuurarchief Provincie Antwerpen ontsluit beeldmateriaal op Flickr, 18/01/2014)

Flickr-Commons-NAI_van-nelle-factory-ca-1930Omdat Flickr een grote en actieve gebruikersgroep kent van liefhebbers van fotografie en erfgoed, kunnen veelal in archieven verborgen fotocollecties een tweede leven krijgen. Bovendien komt het de informatie over en ontsluiting van de collecties ten goede als de kennis van de Flickr-gemeenschap kan worden ingezet bij de identificatie, beschrijving of duiding van wat er op de foto’s staat afgebeeld.

Foto’s op Flickr Commons krijgen een ‘No known copyright restrictions‘ label. Erfgoedinstellingen beheren vaak collecties die verweesde werken bevatten: foto’s waarvan de rechthebbenden niet (meer) te achterhalen zijn. Flickr Commons is bedoeld voor het openbaar maken van dit soort collecties.

Flickr-Commons-NAI_spaarndammerplantsoen-housing-amsterdam-1917In de jaren 1925-1935 werd een fotocollectie aangelegd die het werk van de fine fleur van de Nederlandse architectuur presenteerde. De foto’s waren bedoeld om een ideaalbeeld te scheppen: ze benadrukken de artistieke en esthetische verschijningsvorm van architectuur. De collectie werd gebruikt voor talloze (internationale) tentoonstellingen, zoals de Wereldtentoonstellingen in Parijs (1925) en Brussel (1935).

De fotocollectie van Het Nieuwe Instituut bevat ook veel amateurfotografie. Foto’s die architecten maakten van steden en landschappen tijdens buitenlandse studiereizen en vakanties, portretten van familie, vrienden en collega’s, documentatie van eigen bouwprojecten en foto’s van architectuur die hen inspireerde of verwonderde. Ze zijn een bron van informatie over het persoonlijke leven van architecten, de architectuurpraktijk en de tijd waarin ze werkten. Ook uit dit type collecties zal geput worden voor Flickr Commons.

Bekijk de foto’s op de Flickr pagina van Het Nieuwe Instituut

bron: www.nai.nl

Flickr-Commons-NAI_de-volharding-den-haag-1928