(NL) Nationaal Monumentencongres 2013, Tilburg

By DOCOMOMO Belgium / October, 10, 2013 / 0 comments

CONGRES | 14.11.2013 | Tilburg – Nederland

monumentencongresnl2013Op 14 november 2013 vindt in de Koepelhal in Tilburg de tweede editie plaats van het jaarlijkse Nationaal Monumentencongres. Het congres is een initiatief was van de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM), pharmacy daarin ondersteund door het Nationaal Restauratiefonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Triodosbank en BOEi.

Het congres had en heeft de ambitie de steeds breder wordende groep van mensen en organisaties, die actief zijn bij het beheer en de herbestemming van monumenten, jaarlijks bij elkaar te brengen.  

Het Nationale Monumentencongres kan gezien worden als de opvolger van de Nationale Monumentenstudiedag die jarenlang werd georganiseerd door het Nationaal Contact Monumenten. De laatste jaren lag de organisatie van de studiedag in handen van sectorinstituut Erfgoed Nederland, dat op 31 juli 2012 de deuren sloot. Met het nieuwe initiatief zet een aantal zowel publieke als private partijen een oude traditie in een nieuw jasje voort.

lees meer op:  nationaalmonumentencongres.nl

PROGRAMMA

10:00 uur
Welkom door Fred Vos, voorzitter van de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM)

10:05 uur
Marjan Hammersma, directeur-Generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW,
Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg
en Brigite van Haaften, gedeputeerde provincie Nood-Brabant
(olv. Esther Agricola)

10.30 uur
Dolly Verhoeven, hoogleraar publieksgerichte geschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Binnen zonder kloppen. Plekken van toen, publiek van nu.’

11.00 uur Koffiepauze

11.30 uur
Monumenten in in de media, door Karel Loeff directeur Heemschut, als presentator betrokken bij diverse TV producties.
‘Hoe verschijnen monumenten op TV en wat moeten we daarvan leren?’

12.00 uur Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten
en Sylvo Thijsen, directeur Staatbosbeheer presenteren onder andere de resultaten van een recent publieksonderzoek. Welke marketingervaring zetten beide organisaties in om hun ‘rode erfgoed’ te promoten?
olv. Esther Agricola

12.30 uur Lunchpauze

13:30 uur
Fringe meetings, Interactief programma door het hele gebouw. Met discussie in 10 groepen rond specifieke thema’s binnen het aandachtsgebied monumenten en publiek. (zie aparte programma fringe meetings)

14:45 uur Theepauze

15:30 uur
‘Het Geluid Van’ Productiehuis Oost-Nederland maakt samen met muziektheatergezelschap BOT locatievoorstellingen in erfgoedpanden die verkeren in een tussentijd.

15:40 uur
Rob de Graaf, Senior Consultant Product Innovation Philips werpt een kritische blik op de monumentensector, Wat moeten we als sector doen om monumenten beter over het voetlicht te brengen?

15:50 uur
Afsluiting, kort rondje langs de directeuren NRF, RCE, BOEi en de voorzitter van de FIM, Wat nemen jullie mee naar huis
(olv. Esther Agricola)

16:00 uur Netwerkborrel