(NL) modernistische meesterwoning Schellekens open voor publiek

By DOCOMOMO Belgium / August, 30, 2012 / 0 comments

TENTOONSTELLING | 31/08-27/01/2013 | Steenweg op Mol 66 – Turnhout

De overzichtstentoonstelling over het leven en werk van provinciaal architect, kunstenaar en schrijver Jozef Schellekens (1909 – 1963) gaat van start op 31 augustus, loopt tot 27 januari 2013 en zal doorgaan in de gerestaureerde modernistische meesterwoning (1935) van Jozef Schellekens in Turnhout.

De woning is ondertussen een beschermd monument, zowel de binnen- als de buitenzijde. Het gebouw en het interieur zijn nog voor 95% in originele staat en kan worden beschouwd als een ‘verborgen architectuurschat’ van het modernisme uit de jaren ’30. Naast architect was Jozef Schellekens een begenadigd schrijver en kunstenaar. Veel van z’n werken zullen worden tentoongesteld in de woning.

Jozef Schellekens heeft het modernisme in de Kempen geïntroduceerd waardoor het pad werd geëffend voor het modernisme van de jaren ’60 van de architecten Carli Vanhout, Paul Schellekens, Lou Jansen, Rudi Schilts en Paul Neefs ondertussen beter gekend als de ‘Turnhoutse School’ (Renaat Braem). Over deze groep van architecten organiseert Ar-Tur, vanaf november 2012, een overzichtstentoonstelling in het vernieuwde Cultuurhuis De Warande.

meer op:
www.jozefschellekens.be

Lees het artikel ‘Schatkamer van het modernisme‘ uit De Morgen.
Download de brochure voor Open Monumentendag in Turnhout op 9 september 2012.

bron: www.jozefschellekens.be