(NL) Luigi Caccia Dominioni and post-war Milanese housing culture‏

By DOCOMOMO Belgium / March, 9, 2016 / 0 comments

Lezing | Donderdag 17 maart 2016, ed 20 uur | auditorium D, try Jozef Plateaustraat 22, order 9000 Gent

In de maand mei trekt Archipel naar Noord-Italië, meer bepaald naar Milaan en Ticino. In het kader van deze reis nodigen we Elli Mosayebi uit, een Zwitserse architecte, die het werk van de Italiaanse modernist Dominioni in detail bestudeerde.

archipel 20160317

Na de Tweede Wereldoorlog onderging de stad Milaan een reeks van tumultueuze veranderingen. Economische groei, sociale veranderingen en de snelle modernisering vormden een vruchtbare grond voor architectonische experimenten.
Huisvesting, meubilair en industrieel design vormden de belangrijkste werkterreinen van de architecten. Het succes van de Milanese interieurs en design, met name op internationaal niveau, werd vooral mogelijk gemaakt door het bestaan van de Triënnale. De debatten en tentoonstellingen rond de Triennale creëerden een belangrijk forum en bevorderden de vernieuwing van de nationale cultuur. Elke Triënnale bracht architecten, ontwerpers, kunstenaars, producenten, planners en werd vergezeld door uitgebreide debatten in de populaire en gespecialiseerde pers.

Het werk van Luigi Caccia Dominioni vertegenwoordigt deze ontwikkeling nauwkeurig. In de afgelopen zestig jaar, heeft hij een opus, die kan worden gekenmerkt door een enorme heterogeniteit van de onderwerpen en activiteiten velden gemaakt. Zijn meest productieve periode valt in de jaren 1950-1970. Woningbouwprojecten, renovaties en interieurs vertegenwoordigen het grootste deel van zijn werk. Zijn clientèle is voornamelijk afkomstig uit de Milanese bourgeoisie, wiens zelfbeeld, als gevolg van de democratiseringsprocessen en de economische boom tijdens de 1960es, een radicale transformatie onderging en daarom zocht naar een nieuwe architectonische expressie.

Edelaar Mosayebi Inderbitzin (of EMI Architekten) is een Zwitsers architectenbureau dat werd opgericht in 2004 in Zürich.

Ron Edelaar (°Horgen, 1976) studeerde af in 2003 aan deETH, Zürich. Edelaar werkte bij Peter Märkli & Bétrix & Consolascio.

Elli Mosayebi (°Teheran, Iran, 1977) studeerde af in 2003 aan deETH, Zürich. Mosayebi werkte bij Bearth + Deplazes, Christ + Gantenbein & Peter Märkli.

Christian Mueller Inderbitzin (°Kirchberg, 1977) studeerde af in 2004 aan de ETH, Zürich. Inderbitzin werkte bij Miller & Maranta, Graber Pulver, Herzog & de Meuron & Marcel Meili & Markus Peter.

Deze lezing is een samenwerking tussen Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw enerzijds en Archipel anderzijds.

INKOM: gratis
Reserveren gewenst

Lezing in het Engels