(NL) Lezingavond: Verduurzamen van sociale woonwijken
LEZINGEN | 14.05.2019, 19.30-22.00 | Cultuurhuis de Warande, Turnhout
Op dinsdagavond 14 mei organiseert AR-TUR in het kader van Kempenlab Wijkrenovatie een lezingenavond over de verduurzaming van (sociale) woonwijken. Tijdens deze avond komen onder andere de renovaties van het modernistische Atoomdorp in Mol en de sociale woonwijk Warotveld (Willy Van der Meeren, 1971-1976) in Herent aan bod.
Veel sociale woonwijken zijn dringend aan verduurzaming toe. Dat is een complexe opgave. Hoe kiezen we een kwalitatieve én betaalbare aanpak? Hoe zetten we de kwaliteit van wonen centraal en hebben we tegelijkertijd oog voor beeldkwaliteit en erfgoedwaarde? Hoe werken we samen met bewoners?
Tijdens deze lezingavond op dinsdag 14 mei kom je meer te weten over inspirerende voorbeeldprojecten en scenario’s. Ontwerpers uit Vlaanderen en uit Nederland vertellen over aanbevelingen en valkuilen bij hun aanpak; van fijnzinnige renovatie tot radicale transformatie.
SPREKERS
– Hans van der Heijden architect – Kethel Schiedam
De renovatie van 241 rijwoningen in Schiedam Kethel concentreerde zich op de gevelbekleding. De plannen zijn in nauwe samenwerking met de door bewoners opgerichte Werkgroep Groot Onderhoud gemaakt. Door twee proefblokken te maken, kon de aannemer de uitvoering gericht voorbereiden en konden de bewoners het ontwerp in de realiteit beoordelen. Over dit ontwerpproces is het boek ‘Tuindorp Kethel, noddy, noddier, noddiest’ gepubliceerd. Het project was finalist voor de World Habitat Award 2006 van de VN.
– Ontwerpatelier Peter Jannes en a33 architecten – Atoomdorp Mol
Het Atoomdorp is een modernistische wijk uit de jaren 50 om werknemers van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) te huisvesten. Ontwerpatelier en a33 architecten tekenen het plan voor de renovatie van de wijk.
Mathieu Kastelijn, KAW architecten – Vogeltjesbuurt Tilburg
De Vogeltjesbuurt is een echte Tilburgse Volksbuurt, gebouwd in de periode vlak vóór en na de oorlog. De ongeveer 200 sociale huurwoningen waren technisch verouderd en de wijk had behoefte aan meer lucht en groen. Een deel van de woningen is gesloopt, de rest kreeg groot onderhoud. KAW begeleidde het proces als architect en gaf de bewonersparticipatie vorm. De hechte samenhang van de wijk kwam in gesprekken met de buurt vaak naar voren. Door de toepassing van het ‘one piece flow’ principe verliep het sloop en nieuwbouw proces razendsnel.
– Laura Rijsbosch en Stef Van den Broeck, Atelier MA+P – Warotveld Herent
Warotveld is een sociale woonwijk ontworpen door Willy Van der Meeren tussen 1971 en 1976. De woonwijk is niet beschermd maar wel opgenomen in de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Atelier MA+P renoveerde de woningen zoveel mogelijk aan de binnenzijde, om de oorspronkelijke uitstraling te behouden. De muren werden geïsoleerd met een combinatie van technieken om de beeldbepalende erfgoedelementen te kunnen vrijwaren: door de luchtspouw na te vullen met isolatieparels of met isolatie aan de binnenzijde.
– Bas Horsting, BASTA urbanism – Nagele
Nagele is ontworpen door een architectencollectief waaronder Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck en Mien Ruys. Eind jaren 40 kregen ze de kans in de pas drooggelegde Noordoostpolder de ideale leefgemeenschap vorm te geven, een dorp voor een paar honderd landarbeiders en hun gezinnen. Het werd een bijzonder ontwerp dat internationaal bekendheid verwierf met zijn platte daken en strakke lijnen. Bas Horsting was betrokken bij het Onderzoekslab Nagele, de ontwikkeling van het beeldkwaliteitsplan, de renovatie van de Rietveldwoningen en als stedenbouwkundig en architectonisch supervisor.
PRAKTISCH
Locatie: Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout
Datum: Dinsdag 14 mei 2019
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
Inkom: 5 euro
Reserveren: koop je ticket via de website van Cultuurhuis de Warande
bron: centrum.ar-tur.be