(NL) Laatste fase renovatie sanatorium Overijse

By DOCOMOMO Belgium / June, 11, 2013 / 0 comments

20130611_ringtv-sanatorium-JLM

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft een premie van bijna 500 000 euro toegekend voor de laatste restauratiefase van het voormalig sanatorium Joseph Lemaire in Overijse. Het voormalige sanatorium  wordt omgevormd tot een woon-zorgcentrum met assistentiewoningen. Midden 2015 zou het project klaar moeten zijn.

Herbekijk hier de reportage online.

bron: Ring TV

NV TOMBEEKHEYDE OVERGENOMEN DOOR VULPIA

Op 26 maart 2013 werd nv Tombeekheyde, een dochteronderneming van bouwgroep Kumpen, overgenomen door Vulpia. 

In 2008 werd nv Tombeekheyde opgericht om een woonzorgcentrum uit te bouwen op de site, met inbegrip van een rust- en verzorgingstehuis, assistentiewoningen (serviceflats), en een voor het publiek toegankelijk restaurant.
In april 2012 trok minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois een eerste schijf van € 1,6 miljoen uit voor de restauratie van het complex.

De Vulpia-groep betrekt verschillende partners actief in het project om de realisatie mogelijk te maken. Voor de financiering wordt samenwerking gezocht met de Vlaamse Erfgoedkluis, een nieuw investeringsfonds voor historische monumenten naar het model van de Britse National Trust. Het fonds stimuleert privé-investeerders om veeleisende projecten op te zetten.

Vulpia beheert momenteel in Overijse twee verouderde woon- en zorgcentra via de vzw Acacia, met name Residentie Prince Leopold en Residentie Tombeek-Heide. Deze exploitaties zullen geïntegreerd worden in het vernieuwde complex. Het gebouw van Residentie Tombeek-Heide (dat deel uitmaakt van de site van het sanatorium) zal aansluitend grondig gerenoveerd worden tot een afdeling met 28 woongelegenheden gespecialiseerd voor dementerenden en/of jong (55 tot 65 jaar) psychiatrische residenten.
De totale investeringskost voor dit project bedraagt ruim 37,5 miljoen euro.

bron: Vulpia.be

zie ook: www.redhetsanatorium.be