(NL) Voormalige ijzerwinkel Huib Hoste op Podcast Erfgoedmysteries

By DOCOMOMO Belgium / November, 14, 2020 / 0 comments

De voormalige ijzerwinkel van architect Huib Hoste in Wervik kreeg naar aanleiding van Open Monumentendag  bijzondere aandacht op de VRT-website:Op zoek naar modernistische gebouwen in de Westhoek en andere tips voor Open Monumentendag“.
B
egin deze maand lanceerden Leiedal en Erfgoed Zuidwest  hun tweede aflevering van de kersverse podcast Erfgoedmysteries volledig gewijd aan het “kubistisch” winkelpand.

KU Leuven. Glasdia's kunstgeschiedenis

Originele voorgevel (foto: KU Leuven. Glasdia’s kunstgeschiedenis)

“In de tweede aflevering van Erfgoedmysteries trekt journaliste Marieke naar de ijzerwinkel van Huib Hoste. Tussen de traditionalistische wederopbouwwoningen van Wervik is dit één van de eerste modernistische gebouwen van het land. In 1920 gebouwd, met een ondernemende vrouw als bouwheer. Jaren later werd de IJzerwinkel omgebouwd tot feestzaal en stond daarna leeg. Huidige eigenaars, ontwerpersduo Els Mertens en Keizo Yakusiji, gaan op zoek naar de roots van het pand. Hun liefde voor dit monument spreekt boekdelen, dat hoor je ook. Vanuit die passie creëren ze er een nieuwe en open atelierruimte, een ontmoetingsplek voor ambachten uit west en oost. Het verhaal is dus zeker nog niet af.”
bron: www.leiedal.be

Modernistische ijzerwinkel naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge) van 1920; eerste toepassing in België van een betonnen skelet in winkelbouw. Symmetrisch opgevat, “kubistisch” gebouw. Duidelijk herkenbaar mathematisch skelet, opgevuld met glaspartijen in functie van een zo efficiënt mogelijke en natuurlijke belichting. Drieledige winkelpui met verdiepte ingang, vroeger voorzien van schuin ingebrachte deuren. Nog oorspronkelijke winkelramen op de verdieping links. Behouden garagepoort met beglaasd bovengedeelte. Aangepast interieur, oorspronkelijk met centrale trap naar de bovenverdieping.
bron: inventaris.onroerenderfgoed.be

bestaande toestand interieur (foto: Atelier ke, Wervik)