(NL) Herbestemming AC Hasselt
Op 26.02.2024 verscheen op architectura.be onderstaand artikel, betreffende de herbestemming van het AC Hasselt. AC Hasselt staat ‘on the radar‘ op de docomomo.be at-risk-pagina.
AC Hasselt: recent nog met sloop bedreigd, binnenkort herbestemd tot kunstenhuis met behoud van iconische brutalistische gevel
Wat in 2019 werd voorgesteld als één van de belangrijkste speerpunten van het Hasseltse stadsbestuur wordt binnenkort realiteit: het voormalige administratief centrum aan het Groenplein krijgt een nieuwe culturele bestemming. Met vier ervaren kunstenorganisaties reeds aan boord zocht stad Hasselt de afgelopen maanden naar een bouwpartner die de uitdagende plannen tot een goed einde kon brengen. Debuild, dat aannemer Democo en ontwerpbureaus Archiles architecten en ebtca architecten verenigt, kwam daarbij als beste uit de bus. Het ontwerp verenigt met respect voor het bestaande erfgoed de culturele ambities in een duurzaam complex. Dit najaar kunnen de eerste werken van start gaan. Twee jaar later, in het najaar van 2026, moeten de theaterzaal, twee bioscoopzalen, repetitieruimtes en een ‘rooftop bar’ de deuren openen.
Het ontwerpteam zocht en vond een antwoord op twee grote vragen: binnen de huidige oppervlakte een vlakkevloerzaal met tribune, twee bioscoopzalen, creatieruimtes en een cultuurcafé huisvesten; en daarnaast ook het gekende stadsgezicht dat het AC is voor de volgende generaties waarborgen. Het ontwerp van Hasselts architect Louis Ghysebrechts was immers al bij de bouw vooruitstrevend en is een van de belangrijkste voorbeelden van brutalisme in België.
Het ontwerpteam bewaart de gevel en het gebouw maximaal. In dat deel van het nieuwe kunstenhuis zullen de zogenaamde low tech functies (kantoren, kleedkamer, foyer, cultuurcafé) worden ondergebracht. Aan de zijkant van een gebouw zal een nieuw gedeelte als het ware in het complex geschoven worden, waar de high tech functies (bioscoop, theaterzaal, repetitieruimtes) ondergebracht worden.
“Onze strategie om oud en nieuw – low- en hightech – te bundelen, maakt deze bijzondere herbestemming klimaatvriendelijk en uitnodigend. Bovenal bewaart en versterkt het de architecturale waarde van het gebouw. Meer zelfs, extra casco ruimtes bieden straks nog potentieel om later in te spelen op nieuwe creatieve ontwikkelingen in een bruisende stad als Hasselt. Uiteindelijk ontstaat er een geheel dat gedurende de hele dag gebruikt zal worden voor creatie, talentontwikkeling, presentatie en beleving”, vertelt Frederik Bijnens, CEO van Democo.
bron: architectura.be